Инфо

17. септембар 2015.17. сеп 2015.
ИНИЦИЈАТИВА ЗА ПРОМЕНУ НАЗИВА ДОМА ЗДРАВЉА

ЖЕНА КОЈОЈ СЕ ДИВИЛА ЕВРОПА

Форум жена у сарадњи са Одбором за здравство НОВЕ странке Шабац покренуо је иницијативу којом ће од надлежних градских служби затражити измену назива Дома здравља Шабац са предлогом да дом здравља понесе име наше знамените али скрајнуте и заборављене суграђанке др Драге Љочић, прве школоване лекарке и прве жене санитетског официра у Србији.
Др Драга Љочић је рођена у Шапцу пре 160 година. Била велики хуманиста, борац за права жене, филантроп и особа којој се дивила тадашња Европа. Учествујући у балканским ратовима својим је заслугама стекла и чин санитетског поручника и тако постала и прва жена са официрским чином у историји Србије.
Како се Србија 19. века према др Драги Љочић односила говори то да је тек 1919. године признато звање лекара, иако је дипломирала у Цириху још 1878. и била учесник балканских и Великог рата. Била је удата за Рашу Милошевића и са њим је имала пет кћери.
НОВА странка са жаљењем истиче да се власт у Србији и данас подједнако лоше односи према образованим и хвале вредним савременицима попут професорке Весне Ракић-Водинелић над којом се спроводи медијска хајке по узору на већ виђене 90. Уместо правих вредности, академске честитости, образовања и културе, данас се Србији уз учешће властодржаца сервирају ријалити програми, старлете и лажни доктори наука као узори, а неистомишљеници се застрашују и блате по режимским таблоидима.
Много је историјских личности потекло са ових простора. Неке од њих памтимо, а неки су скрајнути и помало заборављени, попут др Драге Љочић али и Ранка Алимпића, првог подринског генарала родом из Накучана, чију спомен чесму у родном селу НОВА странка има намеру обновити.
НОВА странка подсећа и на многе наше земљаке, знамените савременике чијим се делима не поносимо довољно, попут Душка Ковачевића, Владимира Маричића, проф. др Владана Велисављевића, Нине Јанковић проф. др Мирјане Петковиц и многих других.
НОВА странка вас позива да потписивањем петиције подржите ову иницијативу и да поред болнице која са поносом носи име др Лазе Лазаревића, добијемо и Дом здравља који носи име др Драге Љочић, др Лазине колегинице и сараднице, прве српске лекарке.
Потписивање петиције биће доступно свим грађанима на локацији испред старе робне куће 24., 25. и 26. септембра у времену од 18-20 часова.
Нова странка

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa