Инфо

17. септембар 2015.17. сеп 2015.
САЛА ЗА ЗИМСКИ ТРЕНИНГ АТЛЕТИЧАРА

АКТИВНИ ТОКОМ ЦЕЛЕ ГОДИНЕ

Слободно се може рећи да је атлетика некада била сезонски спорт. Са првим пролећним данима и почетком лепог времена се започињало најпре са кондиционим припремама, а нешто касније се прелазило и на вежбе стартности, брзине, окретности и увежбавања технике. И заиста, у зимском периоду је немогуће скакати увис на мокре сунђере, скакати удаљ у рупу са песком пуну воде, бацати мокру и блатњаву куглу, или увежбавати спринтерске дисциплине на стази прекривеној снегом. Само су најупорнији зими, по снегу и киши, на отвореном радили кондиционе тренинге, како би у пролеће што раније отпочели са техничким делом припрема.
Данас је ситуација потпуно другачија, барем у оним земљама које атлетику сматрају основном дисциплином у најранијем дечјем узрасту и основом за касније бављење било којим другим индивидуалним или колективним спортом. Данас се технички део атлетских тренинга у току зиме обавља у затвореним, наменски изграђеним просторима. Не наводећи примере из развијеног дела света, па чак ни из земаља у окружењу, можемо констатовати да Београд има неколико „тунела“ и балон сала искључиво намењених атлетичарима, као и да је у завршној фази изградња наменског затвореног атлетског стадиона. Нови Сад је једну халу, на Новосадском сајму, претворио у затворено атлетско борилиште, а у неколико мањих и економски неразвијенијих градова од Шапца постоје балон сале намењене искључиво зимском тренингу атлетичара.
У Шапцу постоје два полуизграђена простора у непосредном окружењу Градског стадиона, који би се могли адаптирати и искористити за зимски тренинг атлетичара свих узраста. То је простор испод трибина Градског стадиона и простор испод источне трибине на стадиону ФК Мачва.
Први простор је у знатној мери уништен изградњом стамбених објеката на јужној страни трибина. У ранијем периоду су испод ових трибина биле изграђене свлачионице. Од када су пре више година у пожару потпуно изгореле, нису обнављане и простор испод трибина од тада стоји неуређен, запуштен и препун разног отпада, представљајући ругло и могуће легло заразе на Градском стадиону. У овом простору би могла бити уређена атлетска стаза дужине 50 метара, скакалиште за скок удаљ и неопходне свлачионице.
Други простор је знатно већи и има уграђену међуспратну конструкцију. Овај простор никада није грађевински завршен нити приведен било каквој намени, а тренутно је запуштен, препун разноразног ђубрета и зарастао у коров. У приземљу овог простора би могла да се уреди атлетска стаза дужине 60 м, скакалиште за скок удаљ, а уклањањем мањег дела међуспратне конструкције би се могло уредити и скакалиште за скок с мотком. На спрату би било места за неопходне свлачионице и савремену теретану за атлетичаре старијег узраста.
Треће, можда и најбоље решење би било да се на простору Градског стадиона постави наменска и савремено опремљена балон сала намењена за зимски тренинг атлетичара свих узраста.
У циљу давања новог импулса развоју атлетике на подручју града Шапца, Грађанска иницијатива КОРАК ће код градоначелника покренути иницијативу да се неки од поменутих простора адаптира или да се на подручју Градског стадиона изгради савремена и наменска балон сала за зимски тренинг атлетичара свих узраста.
Грађанска иницијатива КОРАК

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa