Инфо

17. септембар 2015.17. сеп 2015.
НАЦРТ ЗАКОНА О ОЗАКОЊЕЊУ ОБЈЕКАТА

ЈОШ ЈЕДНА ПОСЛЕДЊА ШАНСА

Пред посланицима у Народној скупштини Републике Србије током октобра наћи ће се Нацрт закона о озакоњењу објеката
Влада Републике Србије припремила је закон који има за циљ легализацију бесправно подигнутих стамбених и пословних објеката. Иако се и овај пут говори да ће Закон о озакоњењу објеката бити последња шанса за легализацију кућа и привредних објеката, у сећању је остало пет претходних закона из исте области који су донети од 2000. године. И они су, баш као и правни акт који је у припреми, предвидели потпуно решавање проблема у вези са нелегално подигнутим објектима и апострофирали да накнадна легализација неће бити могућа.
Како су се Владе и ресорни министри мењали, мењали су се и ставови по овом питању, па је свака нова власт доносила нове Законе о легализацији. Последњи предлог закона, о ком ће, према најавама, посланици у Скупштини Републике Србије расправљати у октобру, у односу на претходне предлоге доноси значајне новине у погледу висине новчаног износа који ће бити неопходан за легализацију и поједностављених процедура.
Према проценама, у Србији има око милион и по бесправно подигнутих објеката, од чега је половина већ у поступку легализације. Остали власници, који нису искористили могућности које су им пет претходних закона пружали, за месец и по дана би могли да легализују своје објекте ако поднесу извештај о затеченом стању и уплате административну таксу. Она за објекте до 100 квадратних метара износи 3. 000 динара, за оне до 200 квадрата 10.000 динара, за објекте до 300 квадрата 20.000 динара. Према проценама, за објекте стандардне површине, до 100 квм, укупан износ легализације би могао да износи око 130 евра. Грађани који су током протеклих година ушли у прецедуру легализације, не подносе извештај о затеченом стању, већ, по истим ценама као и они који ће тек започети процес, плаћају административну таксу.
Озакоњење почиње даном доношења закона, док грађевински инспектори имају рок од шест месеци по усвајању закона да попишу нелегалне објекте. Власници ће имати рок 30 до 90 дана због нерешених имовинско-правних односа да доставе доказа о одговарајућем праву, за извештај о затеченом стању 30 дана, доказа о плаћеној такси за „озакоњење“ 15 дана и за издавање решења о озакоњењу осам дана. У поступак озакоњења се може ући од дана ступања закона на снагу уколико је већ поднет захтев за легализацију, када грађевински инспектор достави решење о рушењу надлежном органу уколико је нелегални објекат утврђен пописом на основу закона.
Према проценама, трећина од укупног броја стамбених и пословних објеката у Србији су нелегални објекти. Од око милион и по објеката, највећи део, око 80 одсто, су породичне куће.
Током протеклих 15 година нисам легализовао кућу, па нећу ни сад. Чекам да нека наредна Скупштина донесе закон по ком ће нама држава платити легализацију, мало у шали, мало у збиљи каже један Шапчанин.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa