Инфо

17. септембар 2015.17. сеп 2015.
ОБЕЛЕЖЕНА ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ

Дан без аутомобила

У оквиру Европске недеље мобилности, прошлог уторка, је у Шапцу обележен Дан без аутомобила, у организацији Удружења „Вози улице“ и Савета за координацију послова безбедности саобраћаја града Шапца. Најужи центар града био је затворен за аутомобилски саобраћај од 18х до 20х да би се грађани подстакли на комбиновање начина кретања и активнији стил живота.
- Ова акција је начин да скренемо пажњу јавности да постоје алтернативни, а одрживи видови транспорта. Кад бирамо бицикл као превозно средство или кад бирамо да се прошетамо, осим што смо одговорни према свом здрављу, ми бирамо и здравију животну средину. Градски савет за безбедност саобраћаја подржава акцију Удружења „Вози улице“ чији је представник однедавно и члан Савета. Уверен сам да ћемо заједно допринети већој безбедности бициклиста у саобраћају, па ћемо покренути иницијативе да се уреде бициклистичке стазе, а у будућим плановима оне предвиде у целом граду, како би бициклисти били видљивији и безбеднији, а град чистији и живот у њему здравији - рекао је председник Савета и заменик градоначелника Шапца Немања Пајић.
Европска недеља мобилности представља кампању којом се промовишу одрживи видови транспорта у циљу промене понашања учесника у саобраћају, а од 2002. године многобројним активностима утиче се на избор начина превоза у градовима, на побољшање здравља и унапређење квалитета живота.
- Значај ове акције је у томе што се грађанима пружа прилика да се слободно прошетају улицом која је затворена за аутомобилски саобраћај и искусе слободу кретања коју овде немају свакодневно. Тиме се подстичу и други видови кретања као што су вожња бицикла или тротинета, пешачење, јавни превоз, и слично - рекао је председник Удружења „Вози улице“ Немања Мањенчић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa