Инфо

17. септембар 2015.17. сеп 2015.
ТРГ ШАБАЧКИХ ЖРТАВА ПО УЗОРУ НА ЕВРОПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Ново лице Шапца

Идејно решење Трга шабачких жртава карактерише примена интензивних боја у уређењу партера, поставка савремене концептуалне скулптуре и споменика, формирање вертикалне зелене баште и изложбеног простора-галерије на отвореном. Шансу да осмисле нови изглед трга добили су млади архитекти, планери, грађевинци и уметници из Шапца. Њихову идеју похвалили су стручњаци Савеза урбаниста Србије. Решење за изглед Трга шабачких жртава је оцењено као једно од најавангарднијих у Србији.
Како су аутори пројекта објаснили, јарко црвене боје које преовлађују имају симболику и страдања и будућности, а споменик жртвама у Другом светском рату настао је као активан процес у радионици Култура сећања.
Уз Господар Јевремову улицу, једну од најлепших пешачких зона у Србији, град коначно има лице по узору на европске престонице.
Уређење трга пратила је реконструкција улице Цара Душана - асфалтирање деонице од зграде бившег Дома војске до улице Јанка Веселиновића. Новина је кружни ток ради безбеднијег саобраћаја у центру града.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa