Инфо

17. септембар 2015.17. сеп 2015.
АМБАСАДОР ЈАПАНА ПОСЕТИО ШАБАЦ

ПОШТОВАЊЕ ЗА САРАДЊУ

Новопостављени амбасадор Јапана у Републици Србији, Ђуићи Такахара, посетио је у уторак Шабац. Ово је први град у ком је амбасадор након Београда боравио, од како је пре два месеца дошао у Србију. Иначе, Шабац је једини наш град који има побратимске односе са неким јапанским градом.
-Јако ми је драго што сам Шабац посетио први након Београда, јер има дугу историју везе са побратимљеним градом Фуџимијем и уопште, са Јапаном. Шабац одржава везе и са јапанским фирмама које које су инвестирале у Србију, тако да су односи са Јапаном вишеслојни. Када је Јапан задесио велики земљотрес 2011. године Шабац је био један од градова који је пружио не само финансијску него и хуманитарну помоћ и подржавао је Јапан у најљудскијем смислу, рекао је амбасадор и изразио најдубљу захвалност грађанима Шапца на подршци и помоћ његовом народу у тим тешким моментима.
Такахара је подсетио и да је јапанска Влада, преко амбасаде у Београду, помагала Шапцу донирањем опреме школама и медицинским центрима. Поред тога, амбасадор је говорио и о културној сарадњи која је била изражена.
-Организовани су Дани Јапана у Шапцу, а такође је и јапанска позоришна трупа играла “Балканског шпијуна” у Шапцу. Ове године смо имали и први покушај да организујемо информативну презентацију могућности школовања у Јапану и надам се да ће и то бити успешно. Желим као амбасадор да поспешујем даљу сарадњу у поменутим областима. Након разговора са градоначелником из Шапца носим утисак о његовом позитивном ставу о директним страним улагањима, припремама индустријске зоне и инфраструктуре у њој и различитим подстицајима које овај град пружа. Тренутно две јапанске компаније имају директне инвестиције у Србији, међутим ни једна од њих није инвестирала у Шабац. Искористићу моју позицију да позовем јапанске фирме у Шабац и надам се да ће нека од мојих иницијатива уродити плодом, навео је амбасадор.
Градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић, амбасадору је пожелео добродошлицу у Србију и изјавио да је почаствован овом посетом. Такође је изразио захвалност амбасадору због понуђене асистенције у долажењу нових инвестиција.
-Ценећи наше 33 године дуго пријатељство са градом Фуџимијем и посвећеност градова да сарађују не само у спортским и културним, него на свим друштвеним садржајима, мислим да смо направили добру комуникацију са новим амбасадором. Највише смо разговарали о привредним потенцијалима Шапца. Жеља ми је била да амбасадора упознам са оним што Шабац нуди и да разговарамо о везама које привреда Шапца може да оствари са развијеним јапанским фирмама, рекао је градоначелник и додао да се нада новим инвестицијама.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa