Инфо

24. јун 2010.24. јун 2010.
ГОЛУБАРСТВО

ПИСМОНОШЕ ПРЕТЕЧЕ МЕЈЛОВА

У Шапцу, према постојећим документима, одавно се гаје голубови писмоноше, додуше мање од високолетача. Још пре Другог светског рата у Шапцу су гајени тада под називом „београдски голубови“. А у време Другог светског рата Немци су забрањивали држање голубова, јер су сматрали да је сваки голуб писмоноша
Тако је крај рата завршен са само педесетак голубова. То је, вероватно, утицало да се у нашем граду релативно касно оснује и Клуб одгајивача голубова писмоноша. Оснивачка скупштина Клуба спортских голубова писмоноша одржана је у нашем граду почетком 1976. гопдине и тада је добио назив „Цер“ Шабац. Данас клуб броји преко 40 чланова разних узраста који поседују преко 600 голубова у категорији сениора и исто толико у категорији јуниора. Наравно, многи од шабачких одгајивача голубова писмоноша су и активни такмичари.
Ја сам голубарством почео да се бавим пре више од 40 година. Као мали у родном Крупњу нашао сам голуба ког је соко масакрирао. Успео сам да га залечим, а љубав према голубовима сачувам и до данас. Раније, док сам био подстанар, често сам добијао отказе због голубова. Данас тих проблема немам, имам своју кућу и у њу су се прво голубови уселили, а породица схвата и разуме ову моју пасију. У мом голубарнику увек је, у просеку око 200 голубова, наравно, писмоноша, како бих за такмичења могао да одаберем педесетак. Од када се такмичим, увек сам међу првих десет у држави. Задовољан сам постигнутим резултатима, јер ипак сам ја аматер, а „рвем“ се са професионалцима, прича Радован Гошић, наш суграђанин који је председник Савеза спортских клубова одгајивача голубова писмоноша Србије.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa