Инфо

24. јун 2010.24. јун 2010.
ЗНАЧАЈ И ПРЕДНОСТИ ПОЈЕДИНАЧНОГ МЕРЕЊА ПОТРОШЊЕ ТОПЛОТНЕ ЕНЕРГИЈЕ

ИНДИВИДУАЛНА НАПЛАТА НАЧИН УШТЕДЕ

Чињеница је да богате земље штеде док се у Србији расипа енергија и солидарно плаћају велики рачуни. Грађани ће плаћати само онолико колико потроше и сами ће утицати на висину својих рачуна
Од наредне грејне сезоне грађани ће рачуне плаћати на основу стварно утрошене топлоте. Садашњи систем наплате према површини је једноставан али неефикасан, скуп и стимулише разбацивање енергије, а на крају потрошач мора све то да плати. Искуства многих земаља показују да наплата према стварно утрошеној топлоти утиче на повећање ефикасности система и смањење трошкова грејања. То значи да ће већина потрошача платити мање него што би плаћала ако би се наставила наплата грејања на садашњи начин, према површини.

Слика стварних трошкова

Потрошачи ће плаћати онолико колико потроше и то је једини правичан принцип. Испорука топлоте биће прецизно мерена. У прошлости су потрошачи морали да плате за грејање и ако топлота није испоручена, као и када Топлана обустави испоруку топлотне енергије јер је спољашња температура изнад минимално прописане или због оштећења топловода. Потрошачи су морали да плате пуну цену и када је температура у становима била нижа од прописане.
Када се грејање наплаћује према стварно утрошеној количини топлоте, очитаној на мерачу, потрошачи могу сами путем радијаторских вентила да одреде колико ће топлоте да потроше, односно колику температуру у просторијама желе да имају и које просторије желе да греју. Другачије речено, сами ће утицати на висину рачуна за грејање.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa