Инфо

24. септембар 2015.24. сеп 2015.
74 ГОДИНЕ ОД “КРВАВОГ МАРША” ШАБАЦ – ЈАРАК

ХВАЛА ЈАРЧАНИМА

Једна од најдуже одржаних традиција у новијој историји Србије је обележавање годишњице “Крвавог марша”, немачке експедиције септембра 1941. године
Тих дана септембра Немци су, одмазде ради, по Шапцу, Мачви и неким сремским селима, хапсили све редом да се освете Србима због неких пораза претрпелих од стране партизанских јединица. Та немачка експедиција похапсила је преко 5.000 недужних грађана свих узраста, и од Шапца до сремског села Јарак, где је за њих био подигнут логор, трчећи терали преко 25 километара, без одмора, воде, хлеба... У путу ко није издржао на лицу места је био стрељан, неки одмах бацани у Саву. Таквих, убијених на лицу места било је преко 500 недужних грађана.
Као и сваке године, када се са сетом сећамо овог немилог догађаја, организатор је била Месна заједница села Јарак и њен Месни одбор СУБНОР на челу са секретаром Милинком Добрићем. Организација је и овога пута била одлична.
На 74. годишњицу сећања на крвави марш било је доста присутних, из Шапца делегација од 20 поштовалаца жртава фашистичког терора. Испред представништва СУБНОР Војводине био је председник, генерал у пензији Светозар Атанацковић, испред Шапца потпредседник Скупштине општине Зоран Бортић и председник ГО СУБНОР са делегацијом Владимир Нинковић, представници градова Сремске Митровице, Руме и Богатића, представници ВС и делегације више сремских села.
Међу бројним гостима био је и један од преживелих учесника крвавог марша, Шапчанин, професор у пензији Радован Јовичић. За његово обраћање присутнима владало је велико интересовање. Оно што је он изнео било је из прве руке, лично доживљено и узбудљиво. Јовичић се, без обзира на десету деценију свог живота веома добро сећа многих детаља са овог марша, изнео је многе примере бруталности Немаца и Усташа, малтретирања на путу, а посебно дочек мештана у Хртковцима. Мештани Хртковаца, у оно време, у свему су били “десна рука” фашизма. На крају свог излагања Радован Јовичић је предложио да се на месту где је био логор постави неко спомен обележје, можда нека плоча или слично, да подсећа будућа поколења на све голготе кроз које је пролазио српски народ током своје историје. Своје сећање Радован је завршио великом захвалношћу мештанима Јарка, који су и себе излагали опасности доносећи храну и воду логорашима. Баш због таквог њиховог односа Шапчани су у Јарку подигли спомен чесму, која симболично сећа на жедне и гладне логораше из Шапца током Другог светског рата.
На ову спомен чесму положено је двадесетак венаца и свежег цвећа у знак захвалности и сећања на овај трагични догађај.
Још да кажемо да су на овом подсећању на крвави марш говорили и врло сликовито приказали догађаје у Србији од пре 74 године Светозар Атанацковић, Зоран Бортић, председник сремско-митровачког округа и Радован Јовичић.
Свечаност су завршили рециталом ученици ОШ “Јован Јовановић – Змај” из Јарка, одабраним песмама са ратном тематиком.
Стеван Стојановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa