Инфо

24. септембар 2015.24. сеп 2015.
У САЛИ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ „МИХАИЛО ВУКДРАГОВИЋ“ ПРЕДСТАВЉЕН КУРС МЕДИТАЦИЈЕ „ПУТ У ПРИСУТНОСТ“

ПОВРАТАК УНУТРАШЊЕМ МИРУ

„Сврха овога што радимо је да вас уведемо у овај начин приступања животу, да вам помогнемо да осетите све добробити медитације, да вам пренесемо конкретне технике које ћете моћи да примењујете и сами и да вас мотивишемо да даље истражујете, самостално или уз нашу помоћ. Проблеми неће нестати из вашег живота. То не би ни било добро јер они покрећу развој. Приступићете животу на другачији начин увидевши потешкоће као прерушене добре прилике“, поручиле су сестре Зорана Мркић и Љиљана Максимовић прошле с&
Желећи да своје знање и искуство стицано годинама уназад поделе са другима сестре Зорана Мркић и Љиљана Максимовић, професорке клавира и виолине, организовале су проше суботе представљање курса медитације „Пут у присутност“.
- Професија музичара је дивна, али изузетно стресна. Јавно наступамо од малих ногу, што је потпуно неприродна ситуација. Притом сатима вежбамо у самоћи, и то је нека врста медитације. Вероватно нас је и то навело да развијамо унутрашњу снагу, као што су и многе друге околности у животу, али и радозналост, жеља за удобношћу, потреба да се духовно развијамо и љубав према духовном раду. Тако се ми од ране младости бавимо активним истраживањем и применом разних начина за унапређење живота, на свим нивоима: физичком, менталном, емоционалном и духовном. Највише смо истраживале самостално и у овој комбинацији, а користиле смо и сваку прилику да учествујемо на квалитетним курсевима и семинарима. Током развојног пута, пролазећи кроз разне технике и филозофије, ја сам се определила за руне и медитацију, а Љиљана за астрологију и целокупно здравље. Што, наравно, не значи да се ту наш развој завршава - рекла је Зорана током уводног предавања окупљенима у сали Музичке школе „Михаило Вукдраговић“.
У древним јога сутрама медитација је дефинисана као прогресивно стишавање ума док не досегнемо до његовог извора, тј. чисте свести.
- Технички говорећи, циљ медитације је да достигнемо чисту свест, извор мисли. Многи људи мисле да треба да покушају да достигну стање без мисли. Међутим, ако немате никакве мисли док радите медитацију, то би значило да сте или заспали или нисте заиста у чистој свесности. Јер у чистој свесности ви сте потпуно будни. Хиљадама година људи примењују разне технике медитације да оду изван ума и његовог непрекидног тока мисли, емоција, брига и сећања, у мир и тишину чисте свесности. Технике и традиције су бројне, али је крајњи циљ увек достизање потпуне свесности. Међутим, време проведено у унутрашњем миру и дубокој опуштености доноси и бројне друге добробити на свим нивоима – биолошком, психолошком и емоционалном: осећате више енергије, мисли постају јасније, боље спавате, имате здравије емоције, нестају тенденције ка зависностима, биолошки почињете да се трансформишете. Неки ефекти потврђени су и медицински - истакла је Зорана.
На часовима, који ће се одржавати сваке среде и суботе од 18 часова у Јога Ананда центру Шабац, практиковаће се разне методе медитације, а највише медитације примордијалног (првобитног) звука, које подразумевају понављање различитих санскритских мантри у себи. Наравно, увек уз адекватно увођење у медитацију.
- Најважнији предуслов за квалитетно бављење било каквим послом је здравље. Кад кажем здравље не мислим само на физичко, него и на емотивно, ментално, енергетско и духовно. Било какав поремећај здравља доводи до непотребног одлива енергије. Сви знамо да је довољно да нас заболи глава, ухвати кијавица, аутоматски смо и нерасположени и нисмо више „своји“. У паузама између медитација од мене ћете управо чути о начинима како се може постићи целовито здравље. Као што знате, човек је много више од онога што видимо. Моја учитељица астралне пројекције, Маја Мандић, звала је физичко тело крменадла, јер је хтела да нагласи да смо ми много више од тога. Дакле, осим физичког имамо и астрално (енергетско, осећајно), ментално и духовно тело. Она се међусобно прожимају и наравно да од стања сваког појединачног тела зависи наше целокупно стање. Погрешно је мишљење да је неко од тела важније, да ако хоћемо да будемо духовни треба да занемаримо физичко тело и слично. Да би се осећали потпуно и задовољно потребно је да је рад свих тела усклађен - нагласила је Љиљана.
Медитацијом не лечимо симптоме него спречавамо њихову појаву. Ако већ постоје, полако их ублажавамо и искорењујемо, јер се мења наш угао гледања и начин доживљавања постојећих околности, долази до спознаја, мењају се наше жеље и потребе. Медитацијом „лечимо“ душу, а тиме се „лече“ наши односи са другима, наша животна ситуација и наше тело.
- Наша је жеља да после овог курса наставите самостално да се развијате у смеру који ће вас чинити здравим и задовољним особама, али и да поново будете пуни ентузијазма - додала је на крају Љиљана.
Медитација поспешује памћење, повећава концентрацију и дужину држања пажње, подстиче креативност, појачава активност мозга у областима повезаним са срећом и позитивним размишљањем, помаже при ослобађању од стреса, узнемирености и страхова, јер побољшава искоришћеност кисеоника и смањује производњу хормона стреса као што су кортизол и адреналин. Крвни притисак се снижава, рад срца се стабилизује што је знак да нисмо под стресом, упале у телу се смањују...
„Отпуштање стреса одмах резултира да имамо бољи сан, више енергије, боље односе, генерално се боље осећамо физички и емотивно. Већина људи који медитирају говори о смањењу стреса у свом животу, више среће, повећању јасноће мишљења, бољим односима, креативности. Али како људи настављају да медитирају, они увиђају да је медитација више од регулисања стреса, да је медитација приступање сопственој проширеној свести, где су интуиција, креативност, синхроницитет, знање, љубав, саосећање, емпатија, радост, једнакост и мир. Ако неко каже „Немам времена за то“ том је медитација најпотребнија. Ако кажете: „Немам времена да медитирам једном дневно“, треба да медитирате двапут дневно, јер вам је потребна. Сви смо на свом путу и сами доносимо одлуке.“
Дипак Чопра, лекар и највећи ауторитет на пољу медитације
О. Гавриловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa