Инфо

24. септембар 2015.24. сеп 2015.
ДРАГОСЛАВ МИЛУТИНОВИЋ ИЗ ШАПЦА ДОБИТНИК ПРВЕ НАГРАДЕ ЗА КАРИКАТУРУ НА ОВОГОДИШЊОЈ ЧИВИЈАДИ

КАЗИВАЊЕ НАРОДУ

Пензију је стекао преданим радом на више управљачких места, највише у шабачком “Житоратару”, а карикатуром се искључиво бави аматерски од 1980. године. Шапчанин Драгослав Милутиновић, добитник прве награде за карикатуру на тек завршеној шабачкој “Чивијади”, почео је озбиљније бављење карикатуром, онда када је препознао истину да се кратком, неозбиљном формом, као што су карикатура или афоризам може постићи озбиљан резултат.
- Кад имам шта да кажем народу ја му карикатуром пошаљем поруку не би ли га она забавила, насмејала, политички или социјално опоменула. У сваком случају усправила, каже Милутиновић.
До сада је објавио близу 100 карикатура. Највише у “Гласу Подриња”, југословенском сатиричном листу “Јеж”, листу “Чивија”...
На претходна четири традиционална шабачка фестивала хумора и сатире, увек се појављивао на конкурсима за најбољу карикатуру са једним или два рада. Увек су његове карикатуре биле запажене у великој конкуренцији. Специјални жири их је издвајао за изложбу која је обухватала најчешће тридесетак дела.
Тако је било и овога пута. Међу 220 приспелих радова, жири је одабрао 30 за изложбу. У таквој конкуренцији Драгослав Милутиновић је освојио прво место и посебну диплому организатора.
- Карикатура се не може направити тако што ће се сести и смислити. Она је из мене истекла из моје потребе да кажем нешто народу јер већ подуже носим у себи, бригу и страх што нас Срба НЕСТАЈЕ. Зато кривим централну државну власт, која се маћехијски односи према периферији, нарочито селу. Села нам старе и нестају јер се породице не обнављају. Ако се овакав тренд настави бојим се да ћемо уместо села уз друмове имати само Етно села. Мени је највидљивији симбол живота једне куће (домаћинства) ако се из њеног димњака виори дим, а таквих кућа данас у селу је све мање. Бојим се да ће у догледно време овакве куће моћи да се виде само у етнографским музејима, наглашава Милутиновић.
Порука његове, награђене карикатуре је да се Срби што пре дозову памети у односу на своју будућност. Да живе у породицама, да их умножавају и чувају своје презиме. На крају Миловановић изражава посебно задовољство јер је међу бројним конкурентима, победио и професионалне карикатуристе. Победничку диплому доделио му је трочлани жири у саставу: Петар Лазић (књижевник, председник жирија), Зоран Николић (новинар “Блица”) и Зоран Карајић (директор Шабачког позоришта).
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa