Инфо

24. септембар 2015.24. сеп 2015.
ДАН ЗАШТИТЕ

ОЗОНСКОГ ОМОТАЧА

Поводом Светског дана заштите озонског омотача, Шабачки еколошки покрет је организовао трибину о биолошким аспектима угрожавања озонског омотача.
- Генерална скупштина УН је, на свом 49. пленарном заседању у децембру 1994. године, прогласила 16. септембар Међународним даном заштите озонског омотача, јер је на тај дан у Монтреалу 1987. године усвојен протокол у оквиру Бечке конвенције о заштити озонског омотача. Србија је једна од 190 земаља које су потписнице Монтреалског протокола, рекао је Трифун Дробњак, председник ШЕП.
Озон је гас који је састављен од три атома кисеоника и врло је редак у атмосфери. Углавном се налази у стратосфери на висини од 10 до 50 километара изнад Земљине површине. У атмосфери озон настаје углавном под дејством ултраљубичасте светлости.
- Озонски омотач штити живи свет на нашој планети од штетних ултравиолетних сунчевих зрачења. Његово оштећење доприноси појави рака коже, катаракте, промени климе и поремећају глобалног екосистема. Некада су фреони, који оштећују озонски омотач, коришћени за рад фрижидера, клима уређаја, апарата за гашење пожара, као и разних спрејева. У циљу заштите озонског омотача, морамо избацити употребу фреона, рекао је професор биологије Стеван Ерчић.
М.Ф.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa