Инфо

24. септембар 2015.24. сеп 2015.
БИБЛИОТЕКА ШАБАЧКА

ЗАВРШЕНА ГРАДЊА АНЕКСА

У свечаној сали Библиотеке шабачке, у уторак је одржана конференција за новинаре поводом Дана Библиотеке и свечаног отварања Анекса. О завршетку првог наменског простора за Библиотеку и прве зграде за установу културе у Шапцу, чија је градња започета у јуну 2007. године, говорили су Соња Бокун Ђинић, директорка Библиотеке и градоначелник Небојша Зеленовић.
- У приземљу Анекса ће бити простор за децу – позајмно одељење за децу, читаоница и играоница. Овај податак је значајан и због чињенице да ове године обележавамо 60 година од оснивања Дечјег одељења у оквиру Библиотеке. На првом спрату ће бити одељење Периодике, Завичајна збирка и читаоница, а на другом, вишенаменска дворана “Винавер”, која носи име знаменитог Шапчанина, великог српског књижевника, који је био довољно националан и светски, да симболизује све оно што ми желимо да истакнемо новим простором и садржајима, изјавила је директорка Библиотеке.
Идејно решење за Анекс радиле су архитекте Милена Кордић, Ксенија Василић и Александра Божић. У финансирању ове зграде, учествовало је Министарство културе са 20 милиона динара, Град Шабац са 75 милиона, а последње две године, Библиотека је издвојила 3 милиона из својих програмских средстава.
- Шабац би требало да буде поносан на Библиотеку шабачку. Кад сам постављен за градоначелника, сматрао сам да је неопходно да, пројекат какав је Анекс, буде завршен. На овај начин смо показали да је могуће и у овом, тешком времену правити нове установе културе. До краја године у Шапцу ће се десити још лепих ствари, један другачији апект гледања на позоришну тематику, као и нова поставка у Музеју, тако да верујем да ће град Шабац бити у фокусу дешавања у култури у Србији, истакао је Зеленовић.
Свечано отварање Анексне зграде ће бити у петак, 9. октобра у 12 часова.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa