Инфо

24. септембар 2015.24. сеп 2015.
БЕЗ СУБВЕНЦИЈА

Очекује нас сиротињска сетва

Удружење „Панчевачки ратари“ из Долова затражило је да се што пре исплате субвенције за биљну производњу, предложивши усвајање ребаланса буџета како би се измирио законски дуг државе према пољопривредницима.
Они су указали на веома тешку материјалну и финансијску ситуацију ратара, због чега сетва касни, додајући да је неопходно исплаћивање основних подстицаја од 6.000 динара по хектару, како би се радови обавили ваљано и на време.
- У недостатку обртних средстава и стању опште беспарице пољопривредника (нерешено финансирање производње) очекује сиротињска сетва - сналажења и да је веома битно да се што пре исплате субвенције за биљну производњу - истакао је председник тог удружења Јован Негован.
- Нажалост „траљава сетва“, односно недостатак оптималне примене агротехничких мера у спрези са катастрофалном сушом у јулу и августу месецу, донели су преполовљене приносе у односу на прошлу годину и финансијски крах ратара - додао је Негован.
- Држава веома ефикасно наплаћује порез и остале јавне дажбине, док своје законске обавезе према пољопривредницима у виду субвенција: основни подстицаји 6.000 динара по хектару, не исплаћује већ пет месеци, а застој је изражен и у исплати регреса за гориво и ђубриво - казао је Негован.
Удружење „Панчевачки ратари“ додаје да са другим сродним асоцијацијама пољопривредника, већ месец дана тражи хитан састанак у Влади Србије и разговор са премијером Србије уз присуство министра пољопривреде и министра финансија.
- Засад нема одговора, а да ли ће држава и њене институције коначно “чути” да у аграру “врви” од проблема и адекватно реаговати - не знамо - наведено је у саопштењу панчевачких ратара.
(Тањуг)

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa