Инфо

24. септембар 2015.24. сеп 2015.
СЕНАЖА

НАЈЈЕФТИНИЈИ ОБЛИК ИСХРАНЕ ПРЕЖИВАРА


Иако код нас није довољно заступљена сенажа, као најјефтинији облик исхране, у скоријој будућности имаће велики значај у исхрани ситних преживара. Велику предност и значај треба дати луцерки за силирање, односно спремање сенаже, као једину праву могућност обезбеђивања хране на дужи временски период онда када свеже нема. Стога, овај поступак има бројне предности попут смањених губитака и зависности од временских прилика, веће уштеде складишног простора и неограниченог времена чувања.
- Оптимално време када треба косити луцерку је када зелена маса садржи 21 до 23% сирових влакана у сило маси, јер је тада садржај протеина и енергије највећи. Висина која је најпогоднија за кошење је од 5 до 7 цм, а ножеви за кошење морају бити оштри, рез гладак без крзања и гњечења биљака. На овај начин омогућује се бољи раст, опоравак и наставак вегетације покошене биљке, чиме се биљка штити од загађења земљом, а тиме и напада бактеријама. Покошене биљке пре припреме треба оставити да се просуше до 40, 45 % сило масе, а период просушивања зависи од дужине сечења и садржаја влаге, што никако не би требало да остане на њиви дуже од 24 часа. Дужим задржавањем покошене масе, на њиви се губи шећер услед респирације или се квалитет губи услед кишног времена - наглашава дипл. инж. ратарства Гордана Рехак из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Значај треба дати и дужини сецкања биљака која треба да износи од 30 до 40 мм, а никако мање или дуже јер се тако теже припрема, односно гази и сабија сило маса. Добро наоштреним ножеви спречавају прегревање услед повећања кисеоника које може да доведе до губитка сило масе и енергије. Такође пре припреме масе, треба проверити механизацију, како би се избегли кварови у смислу цурења уља, што би покварило сенажу.
- Поступак силирања масе, односно пуњења, сабијања и покривања, треба да траје што краће, а силоси што ужи чиме се спречава ферментација током коришћења. Масу треба наносити у мањим слојевима до 40 цм, а газити око 2 до 2,7 минута по тони масе, користећи тешке тракторе са једноструким точковима. Притисак у точковима треба да буде већи од 2 бара, а приликом гажења треба спајати трагове гума. Поштовањем свих параметара при спремању сенаже постиже се квалитетнија и веома укусна сенажа. Уколико се жели убрзавање процеса ферментације, могу се користити инокуланти, с тим што треба водити рачуна на препоруку произвођача за дозирање и начин употребе. Покривање треба вршити у најкраћем року, а уколико се покрива фолијом, њена дебљина треба да буде 40 до 50 микрона преко чега се ставља мрежа која спречава оштећење, а додатно оптерећује као и постављање врећа са песком. На овај начин се врши заштита и чување сенаже како не би променила квалитет и могла што дуже да траје и да се користи - истиче Рехакова.

О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa