Инфо

24. септембар 2015.24. сеп 2015.
МИРЈАНА ГАВРИЛОВИЋ, ХЕМИЈСКИ ТЕХНИЧАР

ПРИВИЛЕГИЈА ЈЕ РАДИТИ ОНО ШТО ВОЛИТЕ

Различитих година, образовања, интересовања али истог циља - успети у приватном послу. Храбре, способне, креативне. Оне су нова искра трговачког сјаја некадашњег „Малог Париза“
Мали број људи у данашње време има привилегију да се бави послом који воли, а да не спомињемо за који се школовао дуги низ година. Једна од тих ретких је и Шапчанка Мирјана Гавриловић, по образовању хемијски техничар, а по опредељењу, од скора, и власница Занатске радионице за производњу сапуна ,,ТалИЈа ДМ”.
- Идеја да започнем овај посао јавила се спонтано још 2012. године у време када су моје три ћерке почеле да користе сапуне за негу младалачке коже. У мору производа понуђених на тржишту испробале су готово све. Међутим, нису биле задовољне резултатима. Неки од сапуна су се брзо топили, док су неки опет после кратке употребе почињали да миришу непријатно. С обзиром да сам по струци хемичар тек ја нисам била задовољна односом цене и квалитета, а посебно квалитетом. То ме навело да се заинтересујем и обновим своје знање о процесу производње сапуна. И тако је све кренуло - каже Мирјана.
Искуство стицано током двадесет две године рада у лабораторији Хемијске индустрије „Зорка“ на пословима аналитичке хемије, поткрепљено и добрим теоријским знањем понетим из Средње хемијске школе, било јој је више него довољно да се упусти у ову авантуру звану приватно предузетништво.
- Када се једном упустите у магични свет производње идеје навиру једна за другом. Међутим, да би се идеја реализовала човек пре свега треба да буде креативан. Док радим на некој одређеној врсти сапуна унапред имам смишљене облике и боје, као и комбинације више боја у једном сапуну. Међутим, неке идеје се јављају и просто навиру саме од себе у току рада.
Од идеје до покретања сопственог посла пут није био нимало лак. Прве кораке у миришљави свет сапуна направила је у својој кухињи експериментишући како са доступним рецептима тако и са знањем које је потврдило да се без њега не може.
- За добијање првих сапуна сам користила и неке рецепте са интернета. Мислила сам да ће тако бити лакше. Оно што сам добила на тај начин, наравно, није задовољило моје критеријуме. Сваки производ треба испробати, а да би овај сапун био употребљив треба сачекати 4 до 6 недеља да сазри. То је дуготрајан процес. Мора се бити стрпљив да би се све испоштовало. Тек тада може да се тестира. У почетку сам по тим рецептима добијала меке сапуне који су се брзо топили и трошили. Наравно да нису ни мирисали како сам ја замислила. И све то откријете шест недеља после изливања сапуна у калупе, па онда промена рецептуре и чекате од нових шест недеља на резултат. Требало ми је тачно две године експериментисања док нисам добила производ који у потпуности испуњава моја очекивања. Тек тада сам могла себи да дозволим да се појавим у јавности.
Први следећи корак био је пријављивање на конкурс за доделу субвенције за самозапошљавање Националне службе за запошљавање.
- Ове године акценат је стављен на женско предузетништво, па су жене, којих је више незапослених у односу на мушкарце, добијале додатне бодове. Покретање сопственог посла никада није било лако. Женама је још теже. Да би се упустила у покретање сопственог посла жена мора имати почетни капитал за улагање, што најчешће није случај. Ситуацију додатно отежава и чињеница да жене немају имовину која се води на њихово име па тако не могу да добију кредит или позајмицу коју би искористиле као почетни капитал за улагање у посао.
Од када је стицајем околности остала без посла који је волела водила ју је једна мисао и то да је „у животу велика привилегија и срећа радити посао који волите и волети посао који радите“.
- Тада је човек у потпуности професионално испуњен и задовољан и тада даје свој максимум. Кроз покретање сопственог посла створила сам себи ту срећу и привилегију. Самим тим сачуваћу и отргнути од заборава веома леп и инспиративан стари занат.
Са природним ручно рађеним тоалетним сапунима за лице, руке и тело и шумећим уљаним купкама различитих мирисних нота, као и ароматичном морском сољу у врло занимљивим паковањима, Мирјана се појавила први пут на Базару „Старих и уметничких заната“ пре скоро две године.
- Већ са првим изласком у јавност стекла сам редовне купце који ми се враћају сваки пут када излажем. То значи да су стекли поверење у моје производе и то ми је највећа награда за рад и труд. Неки од мојих купаца на тим базарима су били и из иностранства, док су неки опет хтели да својим пријатељима и рођацима ван наше земље однесу занимљив и аутентичан поклон. Тако су моји сапуни завршили у готово свим земљама из наше бивше Југославије, као и у Аустрији, Немачкој, Норвешкој, Енглеској, а ван Европе отишли су за Америку и у Дубаи. Има ме свуда по мало.
Од недавно у палети њених производа нашао се и један нов сапун који су јој купци доста тражили.
- У питању је сапун са активним угљем и етарским уљем лаванде. Идеална комбинација за чишћење коже. Тако сам испунила обећање дато мојим купцима и направила сапун по њиховој жељи. Трудим се да моји производи буду репрезентативни и да купци добију оно што очекују и за шта су на крају дали свој новац. Само задовољан купац ће се вратити поново. А моји купци се враћају.
Талија, како и сам назив радионице каже, или упорност, воља и жеља да до савршенства доведе сваки свој производ, Мирјану гурају даље путем који је себи зацртала. Иако свесна да неће бити нимало лако пробити се на тржиште на коме су присутни произвођачи из других места не одустаје. Поред старих купаца редовно се јављају и нови.
- Већина њих ме контактира по препоруци неког задовољног купца што је мени и најбоља реклама, а и потврда квалитета мојих производа.
Креативност, начин презентације како путем сајмова и базара, тако и на друштвеним мрежама, свет су у коме Мирјана намерава да остане још дуго. То потврђује и вишеструка симболика њене радионице у коме се налазе почетна слова имена чланова породице, ћерки Тамаре, Иване и Јоване, супруга Душана и њено.
- У сваком послу треба имати и мало среће, а ја имам своју талију која ми доноси срећу. Талија је једна од девет грчких муза - заштитница забаве и песме. Атрибут јој је бршљанов венац, па отуда изнад речи талија имам и лист бршљана.
Мирјана Гавриловић рођена је 27. јуна 1965. године у Шапцу. По завршетку Средње хемијске школе 1984. радила је у једној ташнерској радионици. Студирала је на Хемијско-технолошком факултету, а на Пољопривредном ратарство. Од 1987. до 2009. године радила у лабораторији ,,Обојене металургије” ХИ „Зорка“. Бавила се атлетиком и стрељаштвом. Удата, мајка три ћерке, хобиста, креативац, члан Удружења грађана ,,Киша”.
Ја сам од оних који се никада не предају без обзира на тешкоће којима су изложени. Увек сам била оптимиста у сваком погледу и увек се трудим да будем максимално позитивна. Зато не чекам да се добре и лепе ствари догоде саме од себе већ се увек трудим да их ја створим.
Започети приватан посао је заиста авантура и никада не знате у ком правцу ће се све развијати. Треба имати визију и храбро се упустити у ту авантуру. Наравно да неће ићи све лако. Има ту и успона и падова, али упорност и жеља да се успе увек су добитна комбинација. Следите своје снове и они ће се остварити.
О. Гавриловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa