Инфо

24. септембар 2015.24. сеп 2015.
Под слоганом „Здрави избори за срце, за све и свуда“ обелеЖен 29. септембар Светски дан срца

НЕКА ОБОЉЕЊА СЕ МОГУ СПРЕЧИТИ

Дом Здравља и Црвени крст Владимирци обележили су 29. септембар Светски дан срца установљен 2000. године са циљем да информишу грађане да су болести срца и крвних судова водећи узрочници смртних исхода који односе око 17,3 милиона живота у свету сваке године. Светска федерација за срце води глобалну борбу против срчаних болести и можданог удара са фокусом на неразвијене земље. Ова организација броји више од 200 чланица и окупља медицинске организације и фондације за срце из више од 100 земаља са циљем да се за 25% смање превремени смртни исходи од болести срца и крвних судова до 2025. године и упозорава да се најмање 80% превремених смртних исхода могло спречити контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).
Од болести срца и крвних судова током 2014. године у Србији је умрло око 55.000 особа (25.000 мушкараца и 30.000 жена, и са учешћем од 53,7% у свим узроцима смрти водећи су узрок умирања у Србији.
Болести срца и шлог се могу спречити јер су проузроковани превентабилним факторима ризика. Они се могу у великој мери спречити и контролисати усвајањем здравих навика као што су правилна исхрана, редовним бављењем физичком активношћу и остављањем пушења. Овом приликом сви грађани могли су измерити крвни притисак и шећер у крви и добити штампани материјал са саветима како превентивно деловати.

Дом здравља и Црвени крст Владими

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa