Инфо

24. септембар 2015.24. сеп 2015.
ПЛАНИНАРСТВО

ДАН ЧИСТИХ ПЛАНИНА

Планинарски Савез Србије и Планинарски Савез града Београда, традиционално, подржавајући светску Акцију “Дан чистих планина” због чега су поверили Планинарском клубу (друштву) “Победа” из Београда, најмасовнијем планинарском друштву у Србији, које броји близу три хиљаде чланова, да организује Републичку Акцију “Дан чистих планина” на планини Рајац, са највишим врхом од 868 м.н. висине.
Дводневна планинарска Акција одвијала се у дане 26. и 27. септембра ове године на којој је узело учешћа више стотина планинара из Србије и околних држава. У овој Акцији учествовали су и шабачки планинари, чланови ПСД “Цер” захваљујући донатору, који је ову Акцију подржао!
Планинарске активности одвијале су се на теренима планине Рајац и Сувобор. Првог дана Акције планинарски клуб “Победа” организовао је следеће активности:
Пешачке туре, стазама Душка Јовановића од планинарског дома “Чика Душко” на Рајцу, преко Данилова врха на Сувобору, и Добрих Вода ка Рајцу у повратку. Поред наведене маршуте пешачке туре одвијале су се из других праваца, ка Рајцу од села Ба, од Дивчибара, од Равне Горе, од Такова и Горњих Бањана и друге. Поред пешачких, класичног вида планинарења, одвијала су се такмичења у планинарској оријентацији за коло Лиге Србије и коло Лиге града Београда, такмичење у спортском пењању на природној стени, планинарско трчање, такмичење у надвлачењу конопца и такмичење у планинарском бициклизму.
Другог дана ове Акције одвијало се чишћење планине Рајац и Сувобор уз традиционално пешачење од планинарског дома до Сувобора. Поред ове активности одвијало се такмичење у планинарској оријентацији и планинском бициклизму (други део), а затим уследило је проглашење победника уз пригодну забаву.
За све учеснике ове манифестације обезбеђен је смештај, што, у планинарском дому “Чика Душко Јовановић” што у Дому и одмаралишту Поштанске штедионице или у Одмаралишту РЕИК Колубара, односно у приватном смештају.
Поред учешћа на поменутој манифестацији на Рајцу, шабачки планинари чланови планинарско-смучарског друштва “Цер” узели су учешћа на чишћењу “своје” планине Цер, поред планинарског дома “Липове Воде” заједно са члановима Шабачког еколошког друштва, чија се активност одвијала другог дана викенда.
М. Ботић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa