Инфо

1. октобар 2015.1. окт 2015.
ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА ЖРТВАМА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

СВЕТЛИ ГРОБОВИ

У суботу, 3. октобра, уприличено је свечано откривање Споменика жртвама у Другом светском рату на Тргу шабачких жртава. На овом месту, било је масовно стрељање Шапчана од стране фашистичких агресора, на самом почетку рата, у јесен 1941. године.
- Да ови догађаји не би живели само у књигама и остали непознати великом делу становништва, Шабац је добио трајно спомен обележје које је израз нашег дубоког пијетета према прецима чији је живот окончан на начин који је недостојан било ког људског бића. Са друге стране, он је модерно уметничко решење које се савршено уклапа у своју околину, као изванредан саговорник посетиоцима и суграђанима. Најважније, посвећен је свим жртвама, без обзира на верску, националну и политичку припадност, са циљем да буде упозорење да се ови догађаји никада више не понове, рекао је Дејан Живановић, помоћник градоначелника за културно наслеђе и захвалио идејном организатору радионице “Култура сећања” и великом ентузијасти, архитекти Александри Саватић.
Ова радионица, која је настала пре годину дана, имала је за циљ мапирање и обележавање места страдања у Шапцу у Другом светском рату. Од понуђених идејних решења за споменик на Тргу шабачких жртава, жири се одлучио за пројекат дипломираног инжењера архитектуре Бојана Алимпића.
- Стојимо на месту које је у колективном сећању наших грађана обележено као стратиште. После 74 године, смогли смо снаге да се помиримо са својом прошлошћу и да храбро погледамо у будућност. Захваљујем свим учесницима радионице “Култура сећања”, који су се потрудили да мапирају места страдања у нашем граду и одају почаст свим жртвама. Мислим да смо доказали своју емоционалну зрелост и спремност да се окренемо будућности, рекао је градоначелник Небојша Зеленовић.
Споменик је постављен на платоу који је обојен црвеном бојом, која симболизује смрт и страдање, али и љубав и васкрсење. На њему су исклесани стихови песме “Светли гробови” Јована Јовановића Змаја.
- Концепт је настао као потреба изналажења наше метафизичке везе са жртвама, нашег односа према њима и свега онога што се дешавало у времену између “нас” и “њих”. Главни мотив је светлост, као симбол новог живота, стварања, постојања, трајања. Квадратна плоча има 100 отвора, што одговара једначини злочина “сто Срба за једног убијеног окупатора”. Мотив преласка светлости кроз решетку је симболички важан, јер даје оптимизам и наду у најмрачнијим тренуцима, објашњава Алимпић.
Усвојено је и конкурсно решење за типско Спомен-обележје које ће бити постављено на осталих девет локација на територији Шапца где су била стратишта од 1941. до 1944. године.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa