Инфо

1. октобар 2015.1. окт 2015.
Иницијатива “Село-град”

Држава и даље ћути о последицама суше

Тема конференције за новинаре Иницијативе “Село-град”, одржане прошлог уторка, била је посвећена последицама суше. На скупу су говорили Ивана Катић, координаторка за село и Драган Станковић, одборник Иницијативе “Село-град”.
-Апеловали смо код градоначелника да сазове велики састанак са свим релевантним учесницима у аграру. Након тог састанка, упутили смо писмо Министарству пољопривреде и затражили званичан извештај о последицама суше и потезима које надлежно министарство планира да уради, и до дана данашњег нисмо добили одговор. Улога Иницијативе “Село-град” је да унапред уочи све проблеме у области аграра и да посредством нашег одборника Драгана Станковића кренемо у решавање истих, нагласила је Ивана Катић, координаторка за село.
-Пре скоро два месеца добио сам уверавање од Милоја Драгојевића, директора Пољопривредне стручне службе, да ће у року од месец дана обелоданити податке о томе да ли постоји суша или не, односно да ли је то елементарна непогода. Након седам дана, Светлана Златарић у свом интервјуу изјављује да је негде од 50 до 70 одсто пољопривредне културе уништено. Из Министарства пољопривреде и даље се нико не оглашава, што је апсурдно. Оно што је Влада требало да уради јесте исплата субвенције пољопривредним произвођачима, 6.000 динара по хектару. Исплаћивање је трајало дан-два, након чега је престало. Тај новац би много значио пољопривредницима, поготову сада када је сетва у јеку. Прошла је пролећна сетва, вршај, као и летњи радови у пољопривреди, а сада су нам дошли јесењи, једни од најважнијих. Нама би много значило да је Министарство пољопривреде као и држава изашла са информацијама да ли постоји суша или не, а да не причамо о исплати субвенције, које би нам такође значиле. Поступајући на овакав начин, наша јесења сетва ће бити редукована, самим тим пољопривредници ће имати тежи положај, држава ће имати мањи извоз, већи дефицит и мању зараду, што се све једно на друго надовезује. Министарство пољопривреде и држава требало би да се огласе и процене колика је штета од суше, а ми одговорно тврдимо да она у Мачванском округу износи око 50 одсто, изјавио је Драган Станковић, одборник Иницијативе “Село-град” у Скупштини града Шапца.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa