Инфо

8. октобар 2015.8. окт 2015.

ПИСМА ЧИТАЛАЦА

Имам 67 година и до сада никада нисам био толико болестан да бих морао да лежим у болници, па сам личне утиске о овој важној установи формирао на основу мишљења познаника и пријатеља и информација до којих сам долазио преко медија. Та слика, сложићете се, ни моја лична, а ни општа слика о здравству, није ружичаста. Напротив, често се здравство у нашој земљи представља као легло корупције, непотизма, бирократске отуђености, па све до занемаривања пацијената и њихове високе смртности. У ту општу слику уклапала се и слика о шабачком здравству, а посебно о Општој болници Шабац.
Зато, кад сам после дуго занемариване болести, ипак морао да прихватим препоруку лекара да прихатим операцију као једино решење за нормалан наставак живота, ја сам се са великом зебњом одлучио на такав корак, јер сам био уверен да кад њима „одем под нож“ да ће то бити крај.
Смештен сам на одељење урологије, а лекар који ме је оперисао био је доктор Гибарац. Да не оптерећујем читаоце тим делом оперативног процеса и рехабилитације, желим само да кажем да је све протекло у најбољем реду и да сам сад готово здрав човек.
Оно што желим да поделим са читаоцима и са јавношћу уопште је мој лични утисак о Општој болници Шабац, а посебно о одељењу урологије на коме сам као пацијент провео петнаест дана. За те две за мене дуге недеље у потпуности сам променио мишљење о овој установи, јер сам и као пацијент и као човек више него задовољан и, могу слободно рећи, поносан што имамо такву установу и запослене у њој, који могу бити пример и много реномиранијим здравственим центрима. Наиме, од смештаја на одељење, па до завршетка процеса рехабилитације, на личном примеру (али и на примерима других пацијената) уверио сам се у беспрекоран ред, поредак, дисциплину и професионализам и стручност особља од сестре до лекара. На одељењу Урологије све функционише као у врхунски организованој војној јединици: свако јутро пре шест часова сестре намештају кревете свим пацијентима и то раде тако љубазно и тако предано као да су пацијенти њихова деца или род рођени. То раде три пута дневно, а по потреби и чешће. Исто се ради и са заменом постељине или превијањем рана. Нисам видео да је било ком пацијенту процурила рана а да сестре одмах нису мењале завој и постељину.
Око седам сати долази визита коју чине лекари, сестре, главна сестра и друго особље и сви они готово у ставу мирно, професионално и језгровито информишу лекара о стању здравља сваког пацијента појединачно. Сви су пацијенти једнаки, независно од година, статуса и др. у време док крај њих стоји визита и анализира њихово здравствено стање.
Љубазност и преданост особља не могу се описати и ту нема неког великог одступања. Ја лично посебно желим да похвалим сестру Каћу, вишег техничара Бобана и младог медицинског техничара Николу (који толико савесно и предано обавља свој посао, да може бити пример како млад човек треба да ради). Треба напоменути да је овај младић на приправничком стажу и да је тек почео да ради, а он улива апсолутно поверење свим пацијентима. Исто тако, лекар који ме је оперисао, доктор Гибарац, свој посао не само према мени, него уопште, обавља толико професионално, да заслужује свако поштовање и моју личну захвалност.
И сви други параметри у овој установи су на више него завидном нивоу – од исхране до хигијене.
Зато овом приликом желим да захвалим директорки и менаџменту Опште болнице Шабац на овако успешно организованом послу, јер раде један одговоран и тежак посао и заслужују да у јавност продре истина о њиховом раду и напору. Желим им сваки успех и личну срећу.
А посебно, разуме се, захваљујем одељењу урологије, свим лекарима, сестрама и осталом особљу, међу којима сам стекао, усудићу се рећи, пријатеље као што су др Гибарац, сестра Каћа, виши техничар Бобан и млади приправник Никола, које доживљавам како своје најрођеније.
Њихов рад и њихов однос према пацијентима могу послужити свима као узор и као пример.
Захвални пацијент, Радиша Ђуричи

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa