Инфо

8. октобар 2015.8. окт 2015.
Криза Бриселских преговора

ИЛИ ЕВРОПА ИЛИ КОСОВО

Нови немачки услов за отварање поглавља 35 у приступним преговорима у чланству Србије у ЕУ – (ин)директно признање Косова. Министар спољних послова Дачић најавио да ће се јавности обратити премијер Вучић
У Бриселу је 13. октобра увече, после два и по сата, завршен састанак премијера Србије Александра Вучића и косовског премијера Исе Мустафе са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, после кога је министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да су разговори били тешки.
«- Ситуација је веома комплексна, а Србија инсистира на поверењу у дијалогу, статусној неутралности дијалога и тога ћемо се држати и у наредном периоду, рекао је Дачић новинарима по завршетку састанка, а не износећи више детаља са састанка рекао је да је на састанку било речи и о другим темама, попут чланства Косова у међународним организацијама, али да није постигнут никакав договор.
Дачић је ставио до знања и да новонастала ситуација пред Србију поставља питања како и шта даље, на који начин даље учествовати (у преговорима) и да ли постоји међусобно поверење.
Он је рекао да је отворено питање да ли Србија сматра да постоји поверење да све оно што је до сада урађено наилази на адекватну оцену ЕУ.
Дачић је најавио да ће премијер Вучић, који је имао веома тешке разговоре о темама о којима је било речи и уочи састанка о тим темама, као што је и питање поглавља 35, јавности саопштити српске ставове и његове процене, као и најаве како ће се српски преговарачи понашати у наредним недељама и месецима.
Премијер Србије Александар Вучић бурно је реаговао током састанка у Бриселу, на коме је између осталог рекао и да се Србија држала своје речи, али да сви други своје обавезе нису испунили, пише „Блиц“. Како тај лист наводи на свом сајту, у Бриселу су пале тешке речи између премијера Србије Александра Вучића и заменика косовског премијера Хашима Тачија, преноси Тањуг.
„Немојте више да ми говорите о поглављима. Ако хоћете отворите их, ако нећете немојте“, бурно је реаговао Вучић на неформалном састанку са шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини и косовским премијером Исом Мустафом.
Премијер Вучић је рекао да се „Србија држала своје речи, али да сви други своје обавезе нису испунили“, подсећајући да косовска влада и даље није донела уредбу о формирању Заједнице српских општина, а да договор о катастру још из 2011. године уопште није почела да имплементира.
Вучић је оштро осудио хапшења Срба на Брезовици и покушај учлањења Косова у Унеско без знања Србије, не само од приштинске стране већ и од највећег броја чланица ЕУ.
Блиц додаје и да су разговори били тешки, а да је дошло и до вербалног сукоба између Вучића и Тачија. Позивајући се на своје изворе, Блиц наводи да ће о немачком амандману за преговарачко поглавље 35 за два до три дана бити разговора у државном врху у Београду.
Током неформалног састанка у Бриселу, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је за РТС да постоји нови амандман на предлог платформе за преговарачко Поглавље 35 којим се додатно погоршавају услови за евроинтеграције Србије и врши притисак да се Србија натера да директно или индиректно призна независност Косова, које је поднела Немачка, а подржале Велика Британија и Хратска.
Амандманом, који је предложила Немачка, а подржале Велика Британија и Хрватска, врши се додатни притисак на Србију у покушају да се Србија натера да директно или индиректно призна независност Косова, прецизирао је Ђурић, нагласивши такође да премијер веома озбиљно размишља о томе на који начин посматрати будућност процеса дијалога, политичког живота у земљи, можда и саме владе.
(Изводи из дневне штампе)

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa