Инфо

8. октобар 2015.8. окт 2015.
168 ГОДИНА БИБЛИОТЕКЕ ШАБАЧКЕ

СВЕЧАНО ОТВОРЕН НОВИ ДОМ ЗА КЊИГЕ

У петак, 9. октобра, свечано је отворен Анекс, наменски простор за Библиотеку шабачку и прва зграда за установу културе у Шапцу. Свечаности, која је уприличена овим поводом, присуствовали су министар културе и информисања у Влади Републике Србије Иван Тасовац, управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, представници јавног живота града и многобројни пријатељи Библиотеке.
У непосредној близини Владичанског двора, књиге су, после 168 година, напокон нашле свој дом. Ново здање је отворено на симболичан начин, откључавањем књиге, који је осмислила вајарка Милена Обрадовић. Кључеве су министар културе и информисања Иван Тасовац и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић уручили Наталији Ристић, која је рођена у години кад је почела градња Анекса.
У дворани Винавер, директорка Библиотеке, мр Соња Бокун Ђинић, обратила се присутнима са осам и по реченица, за сваку годину градње по једну, а градоначелник Зеленовић је захвалио на прилици да учествује у историји града.
- Ово је један од најсрећнијих дана у мом кратком мандату градоначелника. Захваљујем свом претходнику Милошу Милошевићу, за чијег је мандата донета одлука о градњи овако значајне институције и свима који су учествовали у њеној градњи, истакао је Зеленовић и додао да Шабац има потенцијал да буде пристојан град у коме ће се култура највише ценити.
Министар Тасовац је честитао свима који су, без обзира на препреке на путу, успели да остваре свој сан о Библиотеци.
- Отварање Анекса сведочи колико је важно сањати, зато што се снови и остварују. Зато је битно да пазимо шта сањамо, као што је битно да будемо свесни чињенице у којој мери изговорене речи обликују нашу стварност. Данас сам сигуран да добро сањамо, рекао је министар Тасовац и додао да библиотеке не смеју да буду маузолеји, него места на којима се свакодневно сусрећемо са прошлошћу, отврајући врата будућности, што доказује Библиотека шабачка.
У свечаном програму, који је водила новинарка Маргарета Мусић, своје дарове показали су млади шабачки уметници: флаутисткиња Јана Илић, писац Марко Мозетић, архитекта Марко Гавриловић у име Неформалне уметничке групе “Комбинарт” и оперска певачица Мина Глигорић.
Након свечаног отварања Анекса, Министар културе и информисања Иван Тасовац, посетио је Народни музеј и потенцијалне локације за биоскоп и концертну дворану у Шапцу.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa