Инфо

8. октобар 2015.8. окт 2015.
ДВАДЕСЕТЧЕТВРТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

ПОНОВО ПРЕКИД

Одборници локалног парламента заседали су 24. пут у овом сазиву у среду. Међутим Седница је трајала колико да буде усвојен Записник са претходне. Потом је уследила дуга пауза, па прекид. Наиме, шеф одборничке групе Српске напредне странке, Блажа Кнежевић, одбио је да напусти говорницу када му је председавајући Скупштином прим. др Слободан Мирковић изрекао меру удаљења.
Свему је пртходило расписивање избора за Савет Месне заједнице Мрђеновац. Кнежевић је од председника Скупштине тражио образложење за доношење ове одлуке. Према његовим речима пет од седам чланова потписало је да остаје у Савету.
-Седница је прекинута због кршења Статута Савета МЗ од стране Градске управе. Избори су расписани без званичних докумената и печата. Од седам чланова пет је потврдило да жели да настави да ради у интересу грађана Мрђеновца, рекао је Кнежевић и додао да су му се из Савета МЗ обратили да стане у њихову заштиту и да се ради о грађанским изборима, а да је он грађански одборник.
Кнежевић је навео и да је председник Савета МЗ Мрђеновац Милић Гранић одлучио да штрајкује глађу у згради Градске управе.
Одмах потом конференцију за медије организовали су председник Скупштине Слободан Мирковић и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић. Мирковић је истакао да поменута тема није имала везе са седницом Скупштине, али је изнео и другу страну приче. Објаснио је да уколико оставку поднесе мање од половине чланова Савета МЗ, то се врши пред Саветом, а на њихово место долазе они који су имали мање гласова на изборима. Међутим, ако из Савета одлучи да иступи више од половине чланова Савет се одмах распушта и нема више надлежност да се састаје.
-Упућен ми је допис, 29. септембра, у ком је пет од седам чланова Савета поднело неопозиве оставке. Изборе сам расписао за 1. новембар. Накнадно, 8. октобра, из Савета долази изјава о повлачењу појединих оставки. Неопозива оставка не може да се опозове, они су то урадили, што није произвело никакво правно дејство. Милић Гранић ми је упутио захтев за објашњењем зашто су расписани избори и ја сам му одговорио, објаснио је Мирковић.
Градоначелник Небојша Зеленовић сматра да су постојали сви услови да се Седница несметано одржи. Мисли да је Кнежевићево понашање непримерено, али истиче да није изненађен, јер му није први пут. Истовремено се захвалио председавајућем што је реаговао људски и није наложио да се одборник избаци из Скупштине иако је могао.
Блажа Кнежевић неће моћи да присуствује наставку Седнице заказаном за наредни дан.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa