Инфо

8. октобар 2015.8. окт 2015.
КОЦЕЉЕВА

О РАДУ ОБРАЗОВНИХ УСТАНОВА

На дневном реду прошлонедељних седница Општинског већа нашли су се, између осталог, извештаји о раду за протеклу као и планови за текућу школску годину васпитно-образовних установа са подручја коцељевачке општине.
За ралику од претходних година када је рад ОШ “Мића Станојловић” углавном критикован од стране надлежних општинских органа, прошле среде је оцењено да је пословање боље, посебно у финансијској области.
- Предузете су све мере да се средства рационално троше, што претходних година није био случај. На задовољавајућем нивоу је и сарадња школе са локалном самоуправом, као и успех ученика - рекао је начелник одељења за општу управу и јавне службе Радован Ранисављевић који је говорио и о припремљености школских објеката као и о улагањима у поједине школске зграде.
- Поменуо бих санацију крова у Љутицама и Каменици када су услед града настала оштећења. Значајни су радови у Драгињу, Доњем Црниљеву, у Коцељеви. Ипак сматрам да нису сва школска дворишта на задовољавајућем нивоу као ни хигијена у неким школама - оценио је Ранисављевић и истакао да је план рада за текућу школску годину веома добар те да је неопходно само да се реализује.
Говорећи о стручној заступљености наставних кадрова у основној школи помоћник директора Драгана Ђурић је напоменула да је горући проблем недостатак наставника математике те да је стручно усавршавање веома корисно и значајно за саму школу.
Средња оцена школе у протеклој школској години била је 3,84 што је нешто слабији успех у поређењу са претходном. Ипак, у школи која је у понедељак обележила свој дан, кажу да су успехом задовољни.
- Најнижа оцена је у Драгињу где школу у највећем броју похађају деца из социјално угрожених породица као и ромска деца која због одлазака у иностранство праве често дуге паузе од по 2-3 месеца што је, сложићете се, погубна пауза у образовању - рекла је Ђурић.
На проблем великог броја изостајања са наставе указало је руководство коцељевачке средње школе.
- Изостају углавном лошији ђаци, али у последње време то чине и они бољи који , ако нису спремни, не дођу на час. Све укупно направе ситуацију да је то повелики број изостанака. Чињеница је да ученици лако долазе и до оправдања - изјавио је директор Средње школе Верољуб Матић који је истакао да је протеклу школску годину са одличним успехом завршила четвртина ђака, око 40 одсто су били врло добри, 30 добрих, око четири одсто је било довољних, док су само два ученика понављала разред.
- Што се тиче бројног стања ученика оно је константно неколико година уназад и креће се од 370-390 ђака у 15-ак одељења. Успех ученика је за сваку похвалу а потврђено је да они који оду на факултете буду углавном добри студенти - сматра Ранисављевић који је похвалио сарадњу школе са партнерима, привредним субјектима али и другим школама.
Председник већа Душан Илинчић, некадашњи ђак ове школе, изразио је незадовољство због неангажовања пољопривредне механизације као и због нестављања у функцију пољопривредног земљишта које је у поседу ове образовне установе, некада познате по, како је рекао, пољопривредној струци.
- Једно време је ова струка била у кризи, чак једне године нисмо имали ниједног ученика. Међутим, интересовање деце поново расте и сада имамо три одељења. Слажем се да би све то могло бити много боље и да се све стави у функцију. Ми смо један део земљишта увек обрађивали. Прошле године смо извршили ремонт једног трактора. Сада имамо проблем ко би то могао да ради, да буде ангажован на тим пословима. Није упутно пустити децу да раде на машинама, а професоре није згодно послати да ору- истакао је директор коцељевачке средње школе.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa