Инфо

8. октобар 2015.8. окт 2015.
ПРОМОВИСАНА КЊИГА

ОРУЖЈЕ НАШИХ ПОБЕДА

У Међуопштинском историјском архиву, протеклог уторка је одржана промоција књиге “Српска војска - Оружје наших победа 1914.-1918. године Бранислава В. Станковића. О књизи су говорили Светланка Милутиновић и Миодраг Гајић из Народног музеја у Шапцу.
- Љубитеље лепе писане речи и поштоваоци наше богате традиције, обрадоваће књига коју је писао неко ко је читав живот провео проучавајући оружје и муницију. Очигледна је и ауторова љубав према српској историји, посебно у периоду Балканских и Првог светског рата. Књига је резултат дугогодишњих проучавања и теренских истраживања, са детаљним описима оружја и муниције. С обзиром да обилује детаљима које не можемо наћи ни у једној другој, занимљива је и важна за музејске раднике.
Књига је изашла у издању “Максита” из Београда, у 150 примерака, на кунстдруку, у тврдом повезу, са неколико стотина документарних фотографија, карти и цртежа. Зналци су мишљења да је ово до сад најдетаљнија студија пешадијског наоружања српске војске у Првом светском рату. У другом делу књиге, описан је ратни пут српске војске од Цера до Доброг поља, а у прилогу је представљено артиљеријско оружје, што, према речима Милутиновићеве, “најављује следећу књигу овог аутора”.
- Реч је о заљубљенику који је био упоран у свом истраживању и који је обилазио многе од локалитета о којима је писао. Аутор бирао фотографије на којима се види душа српског човека са почетка 20. века, акцентујући оне које су забележиле прелазак српске војске преко Албаније, Крфа и Солунског фронта. Укратко, али зналачки, обрадио је српску историју од 1914. до 1918. године, наше библијско страдање, рекао је Гајић закључивши да књига опомиње да нисмо достојни потомци наших славних предака.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa