Инфо

8. октобар 2015.8. окт 2015.
САБОРНА ЦРКВА И ГРАД ФИНАНСИРАЈУ ОБНОВУ ХРАМА

САНАЦИЈА ЗВОНИКА

Реконструкција Саборне цркве Светих апостола Петра и Павла биће готова за месец дана. Радове, вредне три милиона динара, финансирају црква и град.
На звонику Саборне цркве Светих апостола Петра и Павла обављају се обимни радови. Реконструкција тече по плану, упркос нешто лошијим временским условима претходних дана, те се очекује да читав посао буде окончан за месец дана.
- Великих проблема у раду нема. Радови су специфични, не толико по обиму, већ по врсти и начину извођења. Тренутно демонтирамо стари бакарни лим, вршимо поправку дрвених елемената на местима где има оштећења, а поставићемо и нови крст на врху звоника. Вредност радова износи три милиона динара, наводи Илија Митрић, старешина Саборне цркве.
Трећину средстава за реконструкцију, односно милион динара, обезбедио је град Шабац. Дужност града је да помаже верским заједницама, истакао је градоначелник Небојша Зеленовић приликом посете централном храму Српске православне цркве у Шапцу.
- Град не може без цркве, као што ни црква не може без града. У буџету града Шапца су планирана средства за помоћ верским заједницама. Један од радова за које смо определили новац је санација крова цркве Светих апостола Петра и Павла. За то је из буџета издвојено милион динара. Поред помоћи у реконструкцији шабачке цркве, град је дао новац и за сређивање манастира у Добрићу и цркве у Горњој Врањској, каже градоначелник Шапца.
Сваке године град Шабац у буџету има планирана средства за помоћ верским заједницама. Из овог фонда финансирани су многи пројекти који су допринели бољем стању храмова на подручју града. Ова дугогодишња пракса ће се, према речима надлежних, наставити и у будућности.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa