Инфо

15. октобар 2015.15. окт 2015.
ГРАДСКО ВЕЋЕ ПОДРЖАЛО ПРЕДЛОГ ЈКП „ТОПЛАНА ШАБАЦ“ О ЦЕНАМА ГРЕЈАЊА У НОВОЈ СЕЗОНИ

ПОГОДНОСТ ПРИВРЕДИ, ГРАЂАНИ БЕЗ ВЕЋИХ РАЧУНА

Уз озбиљне планове за још рационалнијим коришћењем енергије, град Шабац се труди да додатно не оптерећује физичка и правна лица ценама грејања
Градско веће Шапца усвојило је предлог ЈКП „Топлана Шабац“ да цена грејања ове године у Шапцу буде нижа за кориснике пословног простора, док ће рачуни за грађане остати на нивоу прошлогодишњих, без поскупљења. Ове одлуке подржава и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, који истиче да су представници града и руководство „Топлане Шабац“ у тешким условима успели да пронађу решење које ће омогућити сигурно снабдевање топлотном енергијом свих корисника, по, у овом моменту, најповољнијим условима.
- У Србији постоји проблем са јавним, истинитим извештавањем. Више пута су и ресорни министар и директори појединих јавних предузећа излазили у јавност и тврдили да је гас појефтинио. То је делимично тачна информација, јер је гас појефтинио за грађане који су индивидуални потрошачи, у породичним кућама, који гас добијају директно од „Србијагаса“. За све друге, а пре свега за градске топлане, па тако и шабачку, гас је поскупео. Све топлане су се нашле у ситуацији да сада као потрошаче имају само две групе корисника: физичка и правна лица, те да размишљају како да надоместе потенцијалне губитке. Град Шабац је донео одлуку да цена даљинског грејања за привреднике буде нижа него прошле године, јер то сматрамо да је то добар подстицај привреди. Са друге стране, због тешког економског стања у држави, потрудили смо се да цена грејања за грађане у стамбеним објектима не поскупи. То је омогућено захваљујући рационалном пословању ЈКП „Топлана Шабац“, која је по свим параметрима, а и по оцени Удружења топлана, једна од најбољих у Србији, каже градоначелник Шапца.
Јефтиније грејање од Шапчана имају само житељи Обреновца, Костолца, Пожаревца и Лазаревца, односно оних општина и градова чије су топлане повезане на термоелектране које раде у овим срединама. У односну на све друге локалне самоуправе, цена даљинског грејања у Шапцу је знатно нижа.
- У нашем граду се већ шест година рачуни обрачунавају по потрошњи гаса, а не по квадратури простора. Када би применили стари модел, видели би да је цена по квадратном метру 80 динара и то само током грејне сезоне. Цена грејања по квадратном метру у Београду је 120 динара током читаве године, што значи да је грејање у Београду 70 одсто скупље него у Шапцу. Ја желим да се ми и по другим параметрима, као добро уређен град, упоређујемо са нашом престоницом. Сигуран сам да у Шапцу може добро да се живи, а ми смо ту да најефикасније процедуре и најјефтиније услуге учинимо још доступнијим, каже Зеленовић.
У наредном периоду град планира да настави реализацију пројекта који се односи на изолацију стамбених зграда како би се подигла енергетска ефикасност, а озбиљно се размишља и о алтернативним изворима енергије. Градоначелник Шапца похвалио је и одлуку ЈКП „Топлана Шабац“ да задржи модел загревања стамбеног и пословног простора коришћењем мазута, а не само гаса.
- Цена мазута је на историјском минимуму, те ако постоји могућност да његовом употребом уштедимо 40 до 50 милиона динара на годишњем нивоу, ја не видим ниједан разлог због чега то не бисмо и урадили. Током последњих 15 година били смо веома прогресивни. Више од 350 топлотних подстаница у Шапцу је реконструисано у том периоду. Два важна корака која су пред нама су изолација свих стамбених зграда и уградња делитеља на свим радијаторима у стамбеним и пословним објектима у граду, како би грађани сами управљали енергијом, односно потрошњом. Тек тада ћемо достићи стандарде који постоје у Европској Унији, којима ми као град тежимо. Нажалост, ове активности су немогуће без подршке државе, која нема план о томе како да се ове идеје остваре. Ми у Шапцу имамо спремне пројекте, попут алтернативних извора енергије који укључују коришћење биомасе. Као пољопривредни крај имамо велику могућност да биљне остатке користимо као енергент. Овде је корист двострука: и за пољопривреднике, и за грађане. Могућност да село греје град је фантастична, а ја бих волео да се то прво догоди у нашем граду, наводи градоначелник Шапца.
Током грејне сезоне грађанима стижу увећани рачуни, а град ће и ове године помагати најугроженијим Шапчанима.
- Свестан сам да живимо у економски веома тешком времену, и разумем да је грађанима тешко да у месецима када су рачуни највећи редовно измирују своје обавезе. То је проблем државе, али не видим да она покушава нешто да уради како би се такво стање променили. Ми смо у Шапцу пре неколико година осмислили порјекат којим помажемо најсиромашнијим грађанима. То подразумева да 50 одсто рачуна за грејање, воду и комуналне услуге плаћа град. Волео бих када би сви грађани могли да плате своје трошкове, али сам свестан да је, с обзиром на околности, ове добра мера социјалне политике, истиче Зеленовић.
Грађани на званичној интернет презентацији града имају могућност да провере колико кошта грејање у Шапцу, а колико у другим градовима у Србији. По свим параметрима, грејање у Шапцу је међу најјефтинијим у држави, каже градоначелник Шапца.
На цену енергената не можемо да утичемо. Можемо да изолујемо своје зграде, можемо да рационализујемо потрошњу, нађемо јефтиније енергенте и да се одговорно понашамо према енергији.
Када би Министарство грађевине прихватило пројекат изолације свих зграда у насељу Бенска бара, Шабац би постао велико градилиште. Осим смањења потрошње енергената за 20 одсто, мањих рачуна за грејање и бољих услова становања за грађане, огромну корист би имала шабачка грађевинска предузећа која би била ангажована на извођењу радова, наводи Зеленовић.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa