Инфо

15. октобар 2015.15. окт 2015.
ДРУШТВО ПЧЕЛАРА “ШАБАЦ”

Зимски образовни програм за пчеларе

У организацији Друштва пчелара „Шабац“, у недељу је почео Зимски образовни програм намењен произвођачима меда. Предавања на теме “Јесењи радови на пчелињаку“ и „Узроци масовног тровања пчела на овогодишњој паши сунцокрета“ одржао је Драгорад Ковачевић, пчелар из Богатића. Скупу у сали Основне школе „Вук Караџић“ присуствовало је око 100 активних пчелара и пчелара почетника.
Овим састанком је најављена школа пчеларства која почиње 7. новембра и трајаће до марта 2016. године. Како је истакао Милан Глигорић, председник Друштва пчелара “Шабац”, предавања су подељена у два дела: за старе пчеларе, и о школи пчеларства за све који планирају да се баве овим обликом производње. Школа пчеларства биће организована под покровитељством Града Шапца.
Иначе, конкурс Града Шапца за бесплатну поделу 175 кошница наишао је на добар одзив и подстакао многе да размишљају о производњи меда. Програм подстицаја заснивања нових кошница, који је Град Шабац покренуо ове године, изазвао је велико интересовање, што је локалну самоуправу охрабрило да уводи нове мере помоћи постојећим и будућим пчеларима. Производња меда је постала уносан посао и прилика за отварање нових радних места, али и начин да се побољша квалитет шума, пашњака и воћњака.
Са више од 200 тона меда годишње, шабачки крај је један од највећих произвођача меда у Србији. Само у 2014. години, која је за пчеларе била неповољна, произведено је 217 тона меда, што је регистрована количина, а незванично, произведено је још 30 одсто од ове количине. На територији града Шапца регистровано је 7.329 кошница и 151 пчелар.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa