Инфо

15. октобар 2015.15. окт 2015.
АПЕЛ ШАБАЧКИХ ПОЉОПРИВРЕДНИКА

НЕОПХОДНА ПОМОЋ МИНИСТАРСТВА

Пољопривредници шабачког краја одржали су у понедељак конференцију за медије на којој су најавили да ће се поново обратити ресорном Министарству да им помогне у решавању нагомиланих проблема. Поред летошње суше, сада се суочавају са падом цена живе стоке, а јесења сетва је на прагу.
-Пољопривредници су у веома лошем финансијском стању. Субвенције за биљну производњу нису у потпуности исплаћене, а цена стоке већ неколико година у овом периоду пада. Сваке године се прича да треба да се уради квалитетна сетва са применом пуне агротехнике, што не може да се изведе јер нема довољно средстава. Стручњаци апелују да се купи декларисано семе, да се не штеди на гориву, а пољопривредници управо то морају да раде. Сеју семе са тавана, без ђубрива и штеде на гориву приликом обраде земљишта, што резултира лошом сетвом и то се понавља годинама. Сматрам да држава не мисли довољно о малим пољопривредним произвођачима, а таквих је 95 одсто у Србији. Од њих нико не узима производе, а имају обавезе као и сви други, навео је Члан градског већа задужен за пољопривреду Зоран Чекић.
Апелују на Министарство и Владу да исплате заостале субвенције и престану са неконтролисаним увозом, пре свега живих свиња.
Драган Станковић, пољопривредник из Змињака и одборник Иницијативе село град изјавио је да су, уколико им министарка Снежана Богосављевић Бошковић не одговори или не дође у Шабац да разговара са њима, спремни на протесте широких размера.
-Последњих петнаестак дана цена свиња је са 175 динара спала на 130 и има тенденцију даљег пада. Цена бикова је такође у паду, а и иначе су били јефтини. Држава нам мора обезбедити амбијент да можемо да радимо и зарадимо, рекао је Станковић.
На конференцији је изнет податак да је цена коштања свиња 170 динара по килограму, а да је до пре десетак дана, док је био скупљи кукуруз, била 190 динара.
-Волео бих да нас Министарство више не унапређује на овакав начин, јер што нас више унапређују ми све више пропадамо. Производим до 20 тона скупе робе, раног поврћа, и не могу да опстанем. Шта ће тек бити са онима који производе пет, шест тона, истакао је Раденко Глигорић, пољопривредник из Горње Врањске.
Предраг Срдановић из Дирекције за пољопривреду града Шапца навео је да се аграрна политика мора правити за пет до десет година, а не за годину дана. Сматра да су спас за пољопривреду робне резерве. Према подацима које је изнео у шабачком крају пролетос је било 10.000 крава, а сада их је око 1.500 мање.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa