Инфо

15. октобар 2015.15. окт 2015.
ЗАВРШЕНА 24. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ

ДВА ДАНА ТРИ МЕСТА

Прекинута 24. седница Скупштине града Шапца, настављена је прошлог четвртка, у Културном центру.
Одмах на почетку одборник Српске напредне странке Бобан Бирманчевић изашао је за говорницу, а тема његовог обраћања било је расписивање избора за Савет Месне заједнице Мрђеновац. Бирманчевић је тражио “исправку неправде или да га носе”. Како није желео да напусти говорницу ни после изрицања мере удаљења са седнице, председавајући прим. др Слободан Мирковић је предложио да се заседање настави, али да представници тачака не износе своја излагања, што је и прихваћено. Након тога за реч се јавио Негован Станарчић, одборник Одговора за Шабац, а њему је дат други микрофон. Тада су сви одборници СНС изашли са својих места и стали испред стола за којим седе председник и потпредседници Скупштине. Свима њима изречено је удаљење са седнице.
Уследила је пауза после које је председавајући рекао да ће се заседање наставити у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу. Одборници СНС, којима је улаз био забрањен, блокирали су врата, а 36 одборника се ипак нашло унутра. Након три прозивања, да би се са сигурношћу утврдио кворум, приступило се гласању и 23 тачке су усвојене за петнаестак минута.
Као прва тачка, усвојено је пословање јавних предузећа за 2014. годину. Након тога је усвојена измена Одлуке о висини стопе пореза на имовину. Тако је порез на земљиште смањен са 0,3 на 0,2 одсто за обвезнике који не воде пословне књиге. Утврђена је и просечна цена квадратног метра непокретности за утврђивање пореза на имовину за 2016. годину.
Измењене су и допуњене одлуке о локалним административним таксама, као и о комуналном уређењу. Усвојен је Елаборат о зонама санитарне заштите на изворишту подземних вода “Мали Забран”.
Дата је сагласност и Одлуци о отуђењу непокретности из јавне својине, према којој ће се, између осталог, уз накнаду, прикупљањем писмених понуда, отуђити и зграда некадашњег Дома војске. Такође је усвојена одлука о отуђењу и давању и закуп грађевинског земљишта.
Донета је Одлука о висини накнаде за недостајућа паркинг места за објекте породичног становања, којом је предвиђено да инвеститори изградње нових објеката на сопственој парцели могу бити ослобођени обавезе обезбеђења паркинг простора до највиће 20 одсто од предвиђеног, ако плате накнаду за одговарајући број недостајућих паркинг места. Накнада за једно паркинг место износи 5.000 евра у динарској противвредности, као учешће у изградњи јавне гараже или паркинга.
Усвојен је предлог Одлуке о прихватању и реализацији пројекта “Подршка побољшању услова живота присилних миграната у Србији и затварање колективних центара” финансираног од стране Европске уније. Дата је сагласности и да се спроведе јавни конкурс за именовање директора ЈКП “Водовод Шабац”.
За главног урбанисту града именована је Катарина Дубљанин, дипл. инг. архитектуре.
Ђорђе Михаиловић је разрешен са места директора ЈУП “План”, а на место вршиоца дужности ове функције именована је Милена Зиндовић, дипл. инг. архитектуре.
Разрешен је и председник Надзорног одбора ЈКП “Водовод – Шабац” Александар Радуловић, а на то место је именована Маријана Костадиновић.
Донето је и неколико урбанистичких одлука, као и промена у школским одборима.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић захвалио се председнику Скупштине и одборницима који су, како је рекао, успели да пређу преко свих притисака и баријера и учествују на седници и донесу важне одлуке за град. Истовремено је изразио и незадовољство начином на који су одборници СНС блокирали рад Скупштине. Градоначелник је тим поводом писао и премијеру Србије Александру Вучићу, министарки локалне самоуправе и државне управе Кори Удовички, као и мисији ОЕБС у Србији и шефу Делегације ЕУ Мајклу Девенпорту.
Председавајући Слободан Мирковић је истакао да је најбитније да су седници присуствовали 36 одборника, председник, потпредседник и секретар и да су све тачке усвојене.
Одборник СНС др Александар Перановић сматра да је председавајући прекршио Пословник о раду Скупштине и да није обезбедио услове да се седница одржи како треба. Навео је да, према Пословнику, уколико председник Скупштине не може прописаним мерама да одржи ред треба да одреди прекид и наставак за други дан.
Подсетимо, седница је почела прошле среде, али је прекинута јер шеф одборничке групе СНС Блажа Кнежевић није желео да напусти говорницу. Кнежевићу у четвртак није дозвољен улазак ни у зграду Културног центра.

М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa