Инфо

15. октобар 2015.15. окт 2015.
ЈЕСЕЊА АКЦИЈА ДАВАЊА КРВИ ИНСТИТУТА ЗА ТРАНСФУЗИЈУ КРВИ СРБИЈЕ И ЦРВЕНОГ КРСТА ШАБАЦ

ХУМАНОСТ СРЕДЊОШКОЛАЦА НА ДЕЛУ

Традиционална Јесења акција давања крви Института за трансфузију крви Србије и Црвеног крста Шабац почела је протеклог понедељка у Медицинској школи „Др Андра Јовановић“. Као и претходних година сви пунолетни средњошколци имали су прилику да донирају драгоцену течност за оне којима је то најпотребније. Међу онима који су показали хуманост на делу био је и Филип Пејовић, ученик четврте године, образовног профила клесар Школе примењених уметности.
- Први пут дајем крв. Дошао сам да помогнем другима иако, морам признати, имам мало треме. Вршњацима бих поручио да дођу, дају крв и на тај начин неком спасу живот - поручио је Филип.
И за Милана Трифковића, матуранта смера техничар за рециклажу Стручне хемијске и текстилне школе, циљ је био да помогне другоме колико је то у његовој моћи.
- Није ми први пут да дајем крви. Одазовем се свакој акцији како бих некоме продужио живот - додао је Милан.
Млади су и овога пута показали зашто је град Шабац један од водећих кад је у питању прикупљање преко потребних јединица крви за лечење болесника.
- Овај град има дугогодишњу традицију када је у питању давање крви. Из године у годину све већи број јединица крви дарује онима којима је неопходна. Јесења акција међу средњошколцима намењена је за лечење пацијената и болесника у београдским клиникама и институтима. Исто тако радимо и акције које се односе на Општу болницу Шабац где покривамо редовно све потребе без апела и свега онога што је неопходно да у датом тренутку задовољимо пацијента коме је крв неопходна - истакао је Зоран Радукић, сарадник за акције Црвеног крста Шабац.
Задовољство постигнутим, али пре свега племенитошћу и солидарношћу шабачких средњошколаца, изразио је и Душан Серафимовић из Института за трансфузију крви Србије.
- Давање крви је, пре свега, један чин људске солидарности. Хуман чин, где људи дајући део себе, донирајући крв, некоме пружају шансу за животом. На жалост, људи који чекају на крв су људи који су животно угрожени. Ми смо и као народ познати да смо увек у најтежим ситуацијама солидарни и да помажемо. Шабачки средњошколци се увек радо и масовно одазову. Шабац је један од светлих примера сарадње којој ми тежимо да имамо и на нивоу целе земље - изјавио је Серафимовић.
Акција се у уторак и среду наставила у Техничкој школи, Средњој пољопривредној школи, Економско-трговинској, а данас су и ученици Шабачке гимназије показали да се исплати бити хуман.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa