Инфо

15. октобар 2015.15. окт 2015.
МИРОСЛАВ ОСТОЈИЋ ПРОМОВИШЕ СОЛАРНУ ЕНЕРГИЈУ

КИЛОВАТИ ОД СУНЧЕВИХ ЗРАКА

Користи 13 локација за производњу електричне енергије. У припреми урбанистички пројекат соларне електране на површини од 1,5 хектара, између Салаша Црнобарског и Бадовинаца. Инвестиција исплатива за пет година
Попут великог броја мачванских сликара из школе Милића од Мачве, који су мотиве за своја платна проналазили у машти и сновима, Мирослав Остојић, електротехничар из Салаша Црнобарског је трагајући за одговором на питање о нешкодљивом, чистом и трајном коришћењу природних дарова, решио да сунчеве зраке употреби у производњи електричне енергије. Млад и по природи радознао, највише је послушао искуство свог пријатеља и сарадника, Сандија из Љубљане, који је 2005. године изградио електрану на соларни погон. Код Мирослава је то кренуло знатно касније. Уствари, чим се Србија, различитим законским опредељењима, на путу ка Европској Унији, обавезала да до 2020. године оствари удео обновљивих извора енергије од 27 одсто у укупној бруто фискалној потрошњи, и да унапреди енергетску ефикасност за девет одсто. С тим у вези са савезног нивоа расписан је конкурс о новчаној помоћи државе за инсталисање капацитета који би на бази енергије сунца производили четири мегавата струје. Пријавило се много потенцијалних инвеститора, а Мирослав је обезбедио стимулацију за производњу пола мегавата и тако постао “пионир” градње капацитета за производњу струје на простору западне Србије.
- Мачва је у целини, Богом дана за коришћење солара. На овим просторима је 4,2 сунчана сата дневно. До сада смо инсталирали соларне плоче на 13 локација у Богатићу ( на три места), Клењу (два), Бадовинцима (два), Салашу Црнобарском (три), Глушцима (једно), Бановом Пољу (једно) и Дубљу (једно). Прикупљање папирологије за оснивање предузећа Ми Соларфацтопy ДОО Богатић, које се бави овим пословима, започето је пре две и по године, а панели инсталисани на крововима поменутих локација успешно раде годину дана За то време обезбедио сам редовну испоруку струје у систем ЕПСА. У плану је реализација пројекта соларне електране, а тренутно се ради урбанистички пројекат будуће електране. Она заузима локацију од 1,5 хектара између Салаша Црнобарског и Бадовинаца, каже Мирослав.
Наш саговорник наглашава да је инвестиција исплатива за пет година, а коришћење сунчеве енергије има низ предности међу којима је најзначајнија заштита животне средине. Са општином Богатић потписао је уговор о закупу кровова на 12 година.
Првобитно прописана квота за производњу електричне енергије на бази сунчевих зрака је искоришћена, а чека се нова уредба државе за соларе.


Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa