Инфо

15. октобар 2015.15. окт 2015.
Туристичка привредно-културна манифестација у Крупњу

ПЛОДОВИ РАЂЕВИНЕ

У Крупњу је у суботу 17. и недељу 18. октобра 2015. године у организацији Туристичке организације општине Крупањ под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и општине Крупањ трећу годину за редом одржана привредно-културна манифестација „Плодови Рађевине“. Ранијих година позната под именом „Дани кромпира“ манифестација се одржава од 2005. године и окупља све већи број учесника, излагача пољопривредних производа и домаће радиности, такмичара у више категорија као што су кување гулаша, избор за најлепше аранжирани штанд и другим спортским надметањима и такмичењима.
Субота 17. октобар била је опредељена за припрему манифестације која се традиционално одржава на платоу испред Библиотеке „Политика“ Крупањ где је организовано окупљање учесника у сакупљању гљива, излазак на терен и припрема изложбе гљива и експоната Ловачког удружења „Крупањ“ из Крупња. Од председника Удружења грађана „Печурка“ Крупањ Милосава Теовановића сазнајемо да је овај крај изузетно богат гљивама и тако да привлачи велику пажњу љубитеља природе и сакупљача гљива. Изложба гљива је обухватила око 150 врста које су пажљиво прегледане и детерминисане, гљиве подељене на нејестиве, лековите и украсе природе. Ова манифестација је поред домаћих „тихих ловаца“ привукао и велики број гљивара из Новог Сада, Обреновца, Шапца и Бање Ковиљаче.
Програм планиран за недељу 18. октобар започет је такмичењем у кувању гулаша. Учествовало је десетак тимова са својим котлићима у којима се спремао гулаш на различите начине, по систему и уз паролу „прсте да полижеш„. Најбоља екипа у спремању гулаша била је „Хладно пиво“ Крупањ-Баново Поље-Нови Београд коју су пратили „Комирић“ из Комирића и „ТО Подгорина“ из Осечине. На изложби пољопривредних производа и домаће радиности посетиоци су имали прилику да виде пољопривредну механизацију и велики број производа од меда (неколико врста меда, прополис, енергетске бомбе), воћа и поврћа (слатку и слану зимницу), домаћа алкохолна пића (разне ракије и ликери) али и производе из домаће радиности (вунени џемпери, прслуци, чарапе и друго) као и грнчарију, млечне производе (крављи и козји сир) и производе од меса (пршуте, кобасице и суво месо). Учествовало је 45 излагача од којих су награђена три најлепше аранжирана штанда: Предшколска установа „Наша радост“ из Крупња, Удружење грађана „Рађевска нит“ Крупањ и Занатско-производна радња „Костић“ Крупањ.
У оквиру предавања на тему „Савремена пољопривреда“ одржано је неколико стручних презентација: „Воћарство као перспектива развоја општине Крупањ: Избор воћних врста и Технологија производње“, „Јагодичасто воће у органској производњи“, „Матичење у овчарству: Сјеничка раса оваца“ и „ИПАРД програм“. Професор доктор Зоран Кесеровић са Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду истиче да у будућности у овом крају више пажње треба посветити воћарству и повртарству јер за то у Рађевини постоје одлични услови. Као Рађевац поносан је на саму манифестацију, добру организацију и одличан одзив посетилаца и излагача.
Културно-уметнички програм је обухватио десетак кореографија и наступ фолклорних ансамбала из Осечине, Мачванског Белотића, Клења и Крупња. Посетиоци су и сами уживали у доброј традиционалној музици и фолклору, док су поједини и сами заиграли поред својих штандова са домаћим производима.
У делу програма предвиђеном за најмлађе чланови Бициклистичко-еколошког друштва „ЕЦОБИКЕ“ Крупањ су приредили занимљив програм са разноврсним садржајем. Најпре су млади еколози Друштва подељени у еколошке патроле обишли локацију на којој се одржавала манифестација „Плодови Рађевине“ са циљем да укажу на акутне еколошке проблеме, као и то да треба чувати животну средину како би живели здравије. Еколошка патрола, појачана мобилном бициклистичком еколошком јединицом, обишла је затим и ужи део центра града како би грађанима указали на све већу загађеност целе планете, а самим ти и на средину у којој живимо.
Испред зграде општине Крупањ, где је пре неколико месеци у оквиру пројекта „Снага младих за одрживе заједнице“ Друштва „ЕЦОБИКЕ“ Крупањ постављена јединствена инсталација са соларним панелом за потребе бесплатног пуњења мобилних телефона, таблет рачунара и сличних електронских уређаја - скулптура која представља стилизовани сунцокрет са вредном пчелом, одржано је кратко предавање о обновљивим изворима енергије и огромном, али недовољно искоришћеном потенцијалу који производи сунчева светлост, снага ветра и воде.
На летњој позорници Библиотеке „Политика“ Крупањ одржан квиз знања „Шта знаш о пољопривреди“ из области воћарства и повртарства у коме су учествовали ученици петих разреда Основне школе „Боривоје Ж. Милојевић“ из Крупња. Деца су имала прилику да, подељена у четири такмичарске екипе по пет чланова из одељења, одговарају на занимљива питања из две поменуте области, која су специјално за ову прилику припремили професори Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду Ненад Магазин и Жарко Илин којима се и овом приликом захваљујемо на сарадњи. Секретар Друштва „ЕЦОБИКЕ“ Крупањ Предраг Димитрић истиче да су се учесници на забаван начин упознали са основама воћарства и повртарства, а њихов такмичарски дух је дошао до изражаја у играма спретности и вештине које су уследиле одмах након квиза знања.
Од такмичарских дисциплина за ову прилику Друштво „ЕЦОБИКЕ“ је припремило неколико игара од којих су најинтересантније биле гађање и обарање кегли тениском лоптицом и убацивање тениске лоптице у кош за који је овај пут послужила еколошка канта за смеће (које су иначе биле постављене на платоу испред Библиотеке „Политика“ са циљем да се спречи несавесно одлагање смећа током манифестације). Реч је о једној од многобројних превентивних мера Друштва „ЕЦОБИКЕ“ Крупањ кроз различите видове едукације у раду са најмлађима по питању заштите животне средине, али и безбедности у саобраћају и многим другим областима битним за нормалан и здрав живот сваког појединца. На крају је за младе екологе приређено такмичење у карипском лимбо плесу у коме су деца веома уживала али се и такмичила по систему правила и испадања из игре.
За најуспешније су обезбеђене вредне награде у виду слатих пакета и спортских лопти. Победили су такмичари другог одељења ученика петог разреда из Крупња, док су их пратиле екипе првог и трећег одељења. Малишани су на поклон добили слаткише и лопте које ће, како су сами рекли, радо поделити са друговима.
Након програма Бициклистичко-еколошког друштва „ЕЦОБИКЕ“ Крупањ додељене су дипломе и захвалнице Туристичке организације општине Крупањ која је ове године програм затворила сјајним концертом Милоша Радовића. Реч је о музичко-сценском програму кога чине на посебан начин интерпретиране, са пажњом биране, староградске песме, романсе, и евергрин мелодије. Посебан призвук вечери дале су ноте клавирске пратње пијанисте Александра Радовића које једноставно опијају душу слушалаца. Заиста је право уживање слушати баритона какав је млади Милош Радовић који никога не може оставити равнодушним док нас несвакидашњим гласом води кроз најтананија осећања, претварајћи их у бљесак истине на сцени.
Душан Жугић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa