Инфо

15. октобар 2015.15. окт 2015.
ПОЧЕЛА ЈЕСЕЊА СЕТВА

ОПТИМАЛНИ РОК

На подручју које покрива Пољопривредна саветодавна и стручна служба Шабац у току је сетва јечма. Уколико временски услови дозволе она ће се привести што пре крају како би се започело са убрзаном сетвом пшенице јер се календарски налазимо на почетку њеног оптималног рока сетве. Како истичу у овој саветодавној служби потребно је одабрати сорту пшенице којој дати услови одговарају како би се постигао њен висок принос у одређеним агроеколошким условима.
- Основни предуслов да би се нека сорта сејала јесте њена продуктивност, добар квалитет, отпорност према болестима. Семе за сетву треба да је зрело, здраво, чисто, без примеса, механичких и хемијских, крупно, добре клијавости 93 до 95 одсто. Уколико се ипак користи семе из амбара мора се првенствено третирати фунгицидима чија је активна материја манкозеб или тебукуназол. За сетву треба употребити декларисано семе прве и друге репродукције јер се само тако могу висина и квалитет приноса одржати на задовољавајућем нивоу. Од крупнијег семена биље брже расту и боље се бокоре - каже дипл. инж. ратарства Светлана Златарић.
Пшеницу треба сејати у оптималом року када је земљиште умерено влажно са одређеном количином семена зависно од сорте. Кашњењем са сетвом скраћује се период каљења биљака, смањује пораст надземних делова биљака и пораст корена.
- Отежано је накупљање и смањује се количина резервних, хранљивих материја у ћелијама, а посебно у чвору бокорења што касније може утицати на полегање биљака. Уколико се касни са сетвом и користи недекларисано семе количина семена треба да се повећа за десет до двадесет одсто. На густину сетве највише утиче сорта. Сорте које се јаче бокоре треба ређе сејати и то у нешто влажнијим реонима, а које се слабије бокоре гушће сејати у сувљим реонима. Редукована сетва нема неког значајнијег утицаја на смањење приноса. Може се применити уколико за то постоје одговарајући услови али само да то нашим пољопривредним произвођачима не пређе у праксу због појаве плужног ђона. С тиме се може негативно утицати на особине земљишта и касније на висину приноса - упозорава Златарићева.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa