Инфо

15. октобар 2015.15. окт 2015.

СОЛАРНИ СУНЦОКРЕТ

У Крупњу је 9. октобра 2015. године постављен трећи соларни пуњач за мобилне уређаје у западној Србији, али први који је у целости настао као део едукативне и уметничке радионице.
Ова примењена уметничка инсталација у јавном простору постављена је испред зграде локалне управе у Крупњу у делу пешачке зоне у улици Маршала Тита.
Скулптура је дело Ђурађа Стевановића и пријатеља а настала од поново коришћених материјала као што су делови аутомобила, старих грађевинских мешалица за бетон као и контејнера.
Симболика инсталације се огледа у сунцокрету и пчели, прво као симболом сунчеве енергије а самим тим и обновљивим изворима а пчела као симбол марљивости, корисности и тимског рада.
Инсталација је настала током реализације пројекта „Одрживе заједнице, снагом младости“ од 22. августа до 31. августа 2015. године у Крупњу. Тада су реализоване три радионице: Обновљиви извори енергије, Еколошко-едукативна стаза и Градско баштованство. Удружење Светлост је био домаћин међународног пројекта на коме су се сусрели млади из 5 Европских земаља: Велике Британије, Белгије, Италије, Немачке и Србије.
Активност у Крупњу је део мултиакционог пројекта међународне Мреже О.Р.А. Тренинг је одржан у Торино Ди Сангро у Италији, прва размена у Оyбин у Немачкој а друга у Крупњу, Србија.
Мрежа О.Р.А. и Удружење Светлост као члан мреже су оставили на поклон грађанима скулптуру са панелом уз подршку од стране локалних партнера: Удружења ЕцоБике, Удружења Печурка, ЈП Пут из Крупња, Електродистрибуција Лозница и Општина Крупањ.
Крупањ смо сматрали идеалним за реализовање наших активности из демографских и социјалних разлога јер нам је циљ подизање квалитета живота грађана у овој општини.
Сада је могуће применити цео систем и у другим срединама, верујемо да једна оваква инсталација би могла да нађе и простор у Шапцу.
Креативни тим Удружење Светлост

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa