Инфо

1. јул 2010.1. јул 2010.
ЗНАЧАЈ И ПРЕДНОСТИ ПОЈЕДИНАЧНОГ МЕРЕЊА ПОТРОШЊЕ ТОПЛОТНЕ ЕНЕРГИЈЕ (2)

ШТЕДЊА ЕНЕРГИЈЕ ““ ЗАДАТАК ЗА СВЕ

У садашњим условима произвођач сам одлучује колико ће произвести топлотне енергије, а потрошач мора да преузме онолико колико му се испоручи, и на то не може да утиче. Зато и нема интерес да штеди
Од наредне грејне сезоне грађани ће рачуне плаћати на основу стварно утрошене топлоте. Садашњи систем наплате према површини је једноставан али неефикасан, скуп и стимулише разбацивање енергије, а на крају потрошач мора све то да плати. Искуства многих земаља показују да наплата према стварно утрошеној топлоти утиче на повећање ефикасности система и смањење трошкова грејања. То значи да ће већина потрошача платити мање него што би плаћала ако би се наставила наплата грејања на садашњи начин, према површини.
Уређаји који штеде и деле енергију
Искуства земаља које примењују овакав принцип говоре да је потребна најмање једна грејна сезона да грађани схвате да ће мањом потрошњом повући мање енергије и платити мањи рачун. Трошак на нивоу читавог објекта делиће се по становима. То ће омогућити уградња термостатских глава, венитила и делитеља на грејна места.
Према речима Дејана Стојановића, директора ЈКП „Топлана Шабац“, недоумице грађана у погледу правичне расподеле трошкова међу станарима биће отклоњене током наредних грејних сезона када се трошак који мерач бележи на нивоу читаве зграде буде делио по становима.
Чека нас велики посао уградњом термостатских глава, вентила и делитеља. Термостатске главе и вентили су уређаји који штеде енергију, што није случај код делитеља топлоте. Они само деле енергију. Ово важи за зграде које имају стари систем, односно двоцевни систем где вертикале пролазе кроз све станове, где је инсталација практично заједничка, објашњава директор Стојановић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa