Инфо

15. октобар 2015.15. окт 2015.
СЕЋАЊА: 42 ГОДИНЕ ОД ПОЧЕТКА ГРАДЊЕ НОВОГ МОСТА ПРЕКО САВЕ

МОСТ КОЈИ ЖИВОТ ЗНАЧИ

Старији Шапчани се сећају када је у Шапцу, преко Саве, постојао само један мост - железнички, кога су користили железница, све врсте возила и пешаци, који су из Срема неким послом долазили у град. Када преко старог железничког моста тада наиђе воз, а тада их је било више композиција дневно, са обе стране моста зауставља се сваки саобраћај, па се са обе стране стварала велика колона, нарочито моторних возила. Шабац је у то време био велики индустријски град и та индустрија тражила је већи промет робе и услуга.
Све ово условљавало је да општина Шабац, чији је председник тада био Михајло Божанић, да донесе одлуку о градњи новог моста који би растеретио железички мост и убрзао саобраћај који иде из Срема преко Шапца и Западне Србије до ондашњих република и до мора. Две године трајале су припреме, што пројекта моста, избора извођача радова, набавке металне конструкције и другог грађевинског материјала, а посебно експропријације земљишта где је требао да прође нови пут до моста.
На опште задовољство Шапчана и свих привредника који су користили овај мост, радови су почели 23. октобра 1973. године, на ондашњи Дан ослобођења града. У петак, 23. октобра 2015. навршава се 42 године од почетка тих радова на изградњи новог моста. За извођача радова изабрано је реномирано београдско предузеће “Мостоградња”. По пројекту мост је био дужине 680 метара и ширине 12 метара. По завршетку градње у мост је уграђено 2.800 тона челичне конструкције и преко стотину тона асфалта. Мост је постављен на осам бетонских стубова у које је уграђено 5.000 кубика бетона и 400 тона арматуре.
На дан 23. октобра 1973. године, на десној обали Саве, наспрам складишта “Југопетрола”, окупило се по ондашњој процени око десет хиљада грађана да овом догађају дају величанствен значај и тиме уједно увеличају свој празник – Дан ослобођења Шапца.
Свечаност је отворио председник општине Михајло Божанић, а затим је уграђена спомен плоча са основним подацима о мосту и датуму градње. Спомен плочу је уградио и званично отворио радове на мосту Крста Аврамовић, члан Извршног Бироа Председништва СКЈ, у оно време најпопуларнији политичар у овом крају.
Тако је било пре 42 године. Мост је завршен за нешто више од две године и званично пуштен у саобраћај 31. јануара 1976. године. Данас тамо нема спомен полоче што је велика штета за историју. Ако би неко био заинтересован, а Шабац данас по граду има доста историјских обележја, могао би се наћи неки повод, па макар опет 23. октобар, данас не признати Дан ослобођења града у Другом светском рату, па да се на мосту угради нова спомен плоча са истим оним подацима од пре 42 године. Ово не због нас већ због оних који долазе. Били би нам захвални.
Стеван Стојановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa