Инфо

22. октобар 2015.22. окт 2015.
ОТВОРЕН 59. ОКТОБАРСКИ САЛОН

ТРАДИЦИЈА ДУЖА ОД ПРЕСТОНИЧКЕ

Према традицији, дуговоченији од престоничког, Октобарски салон, по 59. пут, међу зидовима Народног музеја окупља и спаја уметнике, људе и институције. А сваки нови доноси и већу одговорост. Тако је било и прошлог четвртка.
- Овогодишњи Октобарски салон је специфичан. У другим местима се салони и манифестације овог типа отказују због недостатка новца, а у Шапцу опстаје, каже директор Народног музеја Марко Бингулац.
О историјату, на самом почеку - кустос Татјана Марковић. Подсећање кроз године и деценије стваралачког набоја и више од две хиљаде аутора, који су својеврсни печат дали управо овој манифестацији.
- Интерес је једнако заступљен као и претходних година, а то је да квалитет опстане и да публика не буде ускраћена и за нешто ново. То аутоматски значи да и чланови жирија могу да направе добар избор који је прави репрезент ликовне сцене града и једног доброг дела Србије, истакла је Татјана Марковић, виши кустос Народног музеја.
Изложбу је свечано отворила историчарка уметности Соња Петровић. Изложена су 82 рада, 75 аутора. Награде су једногласно додељене- трећа, Силви Вујовић за акварел „Дуго лице фасаде“, две друге награде Милану Крајиновићу за линорез „Узнемирени простор“ и Драгани Додиг Пајковић за клитни цртеж „Икона“. Високим распоном ликовних и емотивних вредности дела, прву награду заслужио је Милан Пантелић за уље на платну „Паковање портрета ИИИ“.
Најбољи млади аутор, Александар Вечериновић, за монументалне скулптуре, које указују на аналитично осмишљену визуелну целину, добитник је награде „Игор Белохлавек“.
Традиција одржавања Октобарског салона започета је давне 1954. године. Укључујући стручне перформансе, ова манифестација је најзначајнија изложба текућег стваралаштва у овом делу Србије.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa