Инфо

22. октобар 2015.22. окт 2015.
ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ШАПЦА

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ ЗА СЛОБОДУ

Дан Ослобођења Шапца, 23. октобар обележен је полагањем венаца на Спомен обележје жртвама фашистичког терора на Доњошорском гробљу. Почаст онима који су животе дали за слободу, одали су представници СУБНОР Шапца, Богатића, Лознице и Сремске Митровице, Градске управе Града Шапца, војни пензионери, резервне војне старешине, удружења потомака ратника од 1912. до 1918. године, удружења грађана као и политичке странке које чувају народноослободилачку традицију.
Боривоје Савић, учесник рата, сећа се да је и 23. октобар пре 71 године био сличан овогодишњем, магловит и хладан.
-Немци су се повукли преко Саве па је Шабац ослобођен без много тешких борби. Грађани су овај дан дочекали са великим узбуђењем, мада је било мало оних који су остали у граду, али су се одмах по ослобођењу сви вратили. Морамо се сећати тих дана, јер смо поднели велике жртве. Шабац је био велики немачки логор и много Шапчана, али и људи из околине је стрељано током рата, истакао је Савић који је, како каже, на Сремском фронту и “погинуо” јер његово име стоји на споменику међу именима жртава, а као сећање на Други светски рат у телу носи 38 гелера.
Присутнима на Доњошорском гробљу су се обратили Влада Нинковић, председник СУБНОР Шабац и Зоран Бортић, потпредседник Скупштине града.
Бортић сматра да се у последње време Србија стидела свог антифашизма и да српски народ заслужује и има пуно право да са поносом обележава датуме везане за борбу против окупатора, јер смо били на страни победника. Захвалио се свим жртвама Другог светског рата који су дали животе да би ми живели у слободи и у миру градили Шабац. Сматра да је Шабац данас једно од бољих места у Србији за живот и тиме се поноси.
Након полагања венаца, парастос жртвама је у цркви на Доњошорском гробљу одржао владика шабачки Лаврентије.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa