Инфо

22. октобар 2015.22. окт 2015.
НЕДЕЉА У ГЛОГОВЦУ

ДАН ЈАНКА ВЕСЕЛИНОВИЋА

Мачвани су одлучили да на достојанствен начин обележе 110. годишњицу од смрти Јанка Веселиновића. Пригодна академија, овим поводом одржаће се у недељу у Глоговцу, где је познати писац који је својим целокупним стваралаштвом вечно задужио Мачву и Србију, провео највише времена за свог, иначе кратког животног века.
У недељу, је прво планирано полагање венца и цвећа на гробницу Веселиновића, која се налази у сеоском гробљу, где почивају поред Јанка, чланови његове породице.
Потом је предвиђена академија, за коју је сценарио урадио овдашњи просветни радник, текстописац и аранжер у пензији Милован Прокић. Наступиће више извођача народне музике, чланова фолклорног ансамбла “Ђидо”, овдашњих културних и јавних радника.
Неколико дана касније у Удружењу књижевника Србије, Француска 7. у Београду, биће откривена спомен плоча са ликом Јанка Веселиновића. Тако би овај великан српске књижевности требало да се “придружи” колегама, чије бисте се већ налазе у холу Удружења, а предвиђено је и увођење књижевне награде која би носила његово име, а додељивала би се за најбољи историјски роман.
Љ. Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa