Инфо

22. октобар 2015.22. окт 2015.
„ОКТОБАР - МЕСЕЦ СОЛИДАРНОСТИ СА СТАРИМА“ У ГЕРОНТОЛОШКОМ КЛУБУ

ИЗАЗОВИ ТРЕЋЕГ ДОБА

Поводом „Октобра - месеца солидарности са старима“ у Геронтолошком клубу прошле среде, 20. октобра, др Милена Мијаиловић, специјалиста интерне медицине и СУБ специјалиста реуматолог, одржала је предавање на тему најчешћих болести које се јављају у реуматологији. Пензионери су имали прилику да чују из прве руке и о штетности појединих лекова на желудац, као и препоруке за употребу оних који немају штетна дејства на људски организам.
- Поред таблета за болове, лекова који јачају хрскавицу, потребна је физикална терапија. Ниједна од тегоба која је последица окоштавања неће проћи без физикалне терапије. Односно, без одласка код физијатра и одређивања одређених физикалних процедура. Основно је да радите вежбе, ујутру и увече по пола сата биће довољно. Вежбе одржавају покретљивост. Ако их правилно радите покрећете све своје тетиве, мишиће и зглобове и не дозвољавате себи да „зарђате“. Такође, потребна је и једночасовна шетња. Ход нас спашава и од остеопорозе. Ходање је најбоља физикална терапија - рекла је између осталог др Мијаиловић.
Како је ово био и Светски дан остеопорозе акценат је стављен на ову болест коју изазива смањење калцијума у костима.
- Кост губи своју чврстину, постаје кртија. Болест не даје никакве симптоме, никакве болове. Једино неки пацијенти могу да се пожале на бол у кичми ноћу док дуже леже. Тек кад устану, мало проходају, онда их прође. Најчешће су овом болешћу погођене жене, а у много мањем проценту мушкарци и то они који су тешко физички радили, имају малу тежину. Код жена је чешће због губљења хормона естрогена у менопаузи. Ако су поред тога и веома мршаве или су имале неку операцију или болест па услед тога биле неактивне, непокретне, чешће су јој изложене. Оно што сваки лекар на основу испитивања фактора ризика може да уради, а неће погрешити, је да пацијенту препоручи да пије калцијум или да узима веће количине млека, сира, млечних производа, наравно посних, попут јогурта, кефира, киселог млека, младог сира, сојиног млека. Наравно ту су и сардине. У једној кутији сардина има петсто милиграма калцијума. Важно је знати да никада није касно за унос калцијума. Дневно треба да се унесе 1.000 милиграма, тј. један грам. Успех је да останете на томе на чему сте. Битан је и витамин Д који је потребно узимати зими, док је лети довољно провести петнаест минута дневно на сунцу - савет је др Мијаиловић.
Јесењи колорит ручних радова
Уз стихове о самоћи и поруку да су дани испуњени израдом предмета у чијој је свакој нити уплетена по једна лепа жеља, по неки поздрав, за све добре људе Наталија Недић, учитељица у пензији, отворила је традиционалну изложбу корисника Геронтолошког центра Шабац у просторијама Геронтолошког клуба прошле среде, 21. октобра. Продајног карактера изложба је и ове године понудила широки спектар предмета насталих вештим рукама жена, али и мушкараца, који своје дане проводе на најбољи могући начин. Љубављу хеклани, плетени, и другим техникама израђени, сведок су њиховог настојања да и у „трећем добу“ доприносе својим радом друштву у коме живе.
- Наплела сам се свега и свачега. По цео дан радим. Сваки дан без изузетка. Када ми понестане материјала тражим од Маце и Драге јер не могу залудна. Очи ме још служе захваљујући наочарима. Напунила сам осамдесет три године у септембру, рођена сам у Врелу код Уба, а била сам удата у Сувом селу, општина Владимирци - рекла је Милица Михаиловић, која је корисница Дома већ пуне четири године.
Испред Геронтолошког клуба све учеснике изложбе поздравила је Вукица Копривица прочитавши том приликом своју песму „Вредне руке“ написану у знак поштовања према људима који су уложили велики труд, рад и залагање како би и ове године сви посетиоци могли да виде обичаје и традицију разних крајева наше земље.

О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa