Инфо

22. октобар 2015.22. окт 2015.
ОБЈАВЉЕНО ДРУГО ИЗДАЊЕ „РАТНОГ АЛБУМА“ ИВАНА ГЛИШИЋА

ПОНОВО НА СВЕТЛОСТИ ДАНА

Захваљујући српској дијаспори из Америке, односно Мачванину Мирјану Бједову Рајновићу, недавно је из штампе изашло друго самиздат издање збирке песама „Ратни албум“ Ивана Глишића, шабачког песника.
Својеврсни документ у стиховима, сведок времена које се не сме заборавити, приповеда о страшним злочинима који су окупатори, од 1804. па до 1944. године, починили углавном у Шапцу и околини. Места, имена јунака са подацима где су и над ким су злочини извршени нису плод песникове маште већ део отргнут из историјских докумената који су непобитни доказ крвавих ратних времена.
Састављена из неколико циклуса ова несвакидашња збирка у првом доноси причу о рату као злу које је у супротности са библијским „љуби ближњег свог“. На минијатуре из овог циклуса, један од најпознатијих српских композитора класичне музике, Слободан Атанацковић, компоновао је музику за сопран и клавир, назвавши их „Ин цанто а дуе“, а извела ју је Радмила Смиљанић. Песма „Баш челик“ била је на репертоару истоименог шабачког рнр бенда из шездесетих. У други циклус, „Белег завичаја“, Глишић је уврстио своје похвалне песме, оде, Мачви, Церу, Дрини, Сави. Трећи циклус доноси стихове који описују злочине окупатора разврстане по периодима и то од 1804. до 1914., од 1914. до 1918., и од 1941. до 1944. године.
Посвећена сенима професора Љубише Савића, који је на многим књижевним сусретима, казивао песме „Мучилиште у шабачкој Саборној цркви“, „Распеће дванаестогодишњег Веселина Стојковића из Липолиста“, „Покољ ђака на утрини сеоској у Румској“, „Крвави марш Шапчана на путу за Јарак“, „Цигански опроштај међ жицама логора у Бенској бари“ мамећи сузе присутних, Глишићева књига несумњиво отрже од заборава људе и догађаје из времена зла, мржње и злочина.
Прво издање привукло је велику пажњу не само књижевне јавности већ и музичке тако да је Будимир Гајић компоновао музику за песму „Мачвански партизански одред“ која је хорски изведена на Бубањи где је одред основан. О збирци је писао и Витомир Вита Бујишић, новинар и књижевник, у својој причи „Педесет година матуре“. Све се десило после матурске прозивке у Шабачкој гимназији. Током обиласка града на једном пункту Витомир Бујишић купио је за десет динара, с печатом „расходовано“, прво издање ове Глишићеве књиге из 1981. године. Уз Глишићеву песму „Петокрака“, која говори о урезивању петокраке на чело шеснаестогодишњег кројачког шегрта Славе Ковића из Богатића, Витомир с тугом завршава приповедање на чијем крају стоји непобитна чињеница о украденој бисти овог дечака из парка код шабачке „Соколане“ са којом је однет и један део историје.
ОРДЕН
белог лава првог степена и ратног крста с палмом,
чехословачко и француско одликовање Шапцу
за херојско држање у Првом светском рату
Некада давно, негде далеко
чудан град је видео неко.
Из пепела свог се рађа и диже,
прича о њему до царева стиже.
Кренули с војском да га траже
постоји ли збиља ил прича лаже.
Како се која зидина збрише
не пусти клицу никад више.
Грдне ли муке, голема јада
када су дошли до Шапца града.
Док га тешки оков стеже
пркос се песма небом разлеже.
Можеш му данас корен сећи,
Сутрадан расте лепши и већи
Једни га мрзе, други се диве
боље да с њим у миру живе.
Чује ли Шабац њихове трубе
у бој ће опет - они рат губе.
Иван Глишић
О. Г.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa