Инфо

22. октобар 2015.22. окт 2015.
ФОНД „ШКОЛАРАЦ“ У ПОЉОПРИВРЕДНОЈ ШКОЛИ УСПЕШНО РАДИ ВЕЋ ПЕТ ГОДИНА

СОЛИДАРНОСТ НА ДЕЛУ

Захваљујући активностима професора и ђака, из Фонда „Школарац“ се обезбеђује помоћ материјално угроженим ученицима
Фонд „Школарац“, јединствен пројекат хуманитарне помоћи намењен социјално угроженим ученицима, успешно ради од 2010. године. Потребу да помогну онима којима је помоћ неопходна, препознали су запослени и ученици Средње пољопривредне школе.
- Примарни начин финансирања фонда је доборовољно одрицање запослених од дела зарада. Осим тога, ђаци кроз акције које спроводимо за Нову годину и Дан заљубљених, као и продајом школских новина, доприносе прикупљању средстава, објашњава наставница српског језика Драгица Станковић.
Приче ученика који су током претходних пет годна добили помоћ фонда, оставиле су јак утисак, подсећајући на екстремно тешко време у ком живимо.
- Разредни старешина је 2010. године приметио да један ђак стално касни на наставу. Пошто дете није желело да открије због чега се то дешава, други ученици су разредном рекли прави разлог. Дете се, због немаштине, возило аутобусом до школе без карте, те су га кондуктери и контролори често избацивали из аутобуса. Ми смо одмах реаговали и нашем ђаку обезбедили редовне месечне карте за превоз, додаје наша саговорница.
О проблемима са којима се сусрећу због тешког економског стања, млади нерадо говоре. Ипак, њихови школски другови, уз подршку професора, препознају проблем и труде се да помогну.
- Најчешће ми обавестимо разредног старешину или неког од професора када видимо да је неком ученику потребна помоћ. Знамо да је нашим другарима непријатно, али лоше материјално стање се најчешће примети. Трудимо се да им помогнемо колико год можемо. Захвални су свима због тога, а ми се обавежемо да за доделу помоћи знају само они који су укључени у тај процес, кажу ученици Ана Димитрић и Огњен Илић.
Задовољство оних који помажу, и оних којима је помоћ пружена, нешто је што се не може измерити.
- Хуманост, и уверење да сте неком помогли, чини да се и ми осећамо боље, наводи ученица Катарина Ивановић.
Због интересовања појединаца који желе да помогну рад фонда, средстава би вероватно било и више. По старом, лошем обичају, испречио се бирократски проблем због ког „Школарац“ не може да има посебан рачун на који се уплаћује хуманитарна помоћ, те алтруистима из Средње пољопривредне школе остаје да се сналазе као и до сада.
Из Фонда „Школарац“ финансирају се месечне аутобуске карте, ужина, као и набавка обуће и одеће за социјално угрожене ученике. Често се из овог фонда плати и матурско вече, или обезбеди део новца за екскурзију, а нажалост је било и случајева да су додељивана средства за лечење ђака.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa