Инфо

29. октобар 2015.29. окт 2015.
НОВА КЊИГА

ГРОФОВСКА ВРЕМЕНА

Нова књига историчара Радована Калабића “Грофовска времена”, представљена прошлог викенда у Богатићу је уствари друго издање, а треће представљање читаоцима. Поред аутора о књизи је говорио и један од писаца рецензије, политички аналитичар Драгомир-Дража Анђелковић.
Захваљујући аутору који је сентиментално везан за ове крајеве читалачка публика у Мачви може да више сазна о њему, а читајући књигу “Грофовска времена” о једном бурном времену српске историје и феномену издаје.
Главна личност је Чедомир Мијатовић, српски министар спољних послова који је потписао срамни споразум са Аустро-угарима, због чега га је одликовао титулом грофа и апанажом Аустро-угарски престолонаследник Фрањо Јосип.
Ту је и одговор на питање зашто гроф, будући да таква титула у Србији не постоји.
- То је уствари романсирана историја, заснована на чисто историјској грађи. Дело је литерарно с мноштвом обрта и заплета, каже аутор.
Анђелковић је више говорио о феномену издаје који је био увек присутан и код нас и у свету по политичкој и верској основи.
Књига је будући по реакцијама присутне публике у свечаној сали општине Богатић али и читалачке јавности у Србији већ изазвала велику пажњу, будући да се неке поруке могу тумачити и као опомињуће у савременој пракси Србије.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa