Инфо

29. октобар 2015.29. окт 2015.
УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА КОРАК

ПОТРЕБА ИЗГРАДЊЕ БОЛНИЧКОГ ПАРКИНГА

Када су наши најмилији здрави, наша срећа је потпуна, а све остале жеље су оствариве и зависе углавном од нас самих. Тешко је такве истине бити свестан сваки дан, али када се догоде здравствени проблеми, тада нам је једина мисао да болесни што пре оздраве и да им се упути одговарајућа нега и помоћ. У таквим моментима сваки минут је битан, а свако губљење времена луксуз.
Почеци развоја здравства у Шапцу датирају још од 1826. год. када је почела да ради прва болница. Прва права болница у Шапцу је подигнута 1865. год. Имала је 4 болесничке собе са 16 кревета. Нова болница већег капацитета је завршена пред крај Другог светског рата. Потом је дошло до спајања свих медицинских установа и формиран је Здравствени центар 1960. Затим, 1980. год. Шабац добија, за то време, најсавременији објекат који је назван “нови хируршки блок’’. Рад се од 1990. године одвијао у организационим јединицама у чијем саставу су биле службе и одсеци. Од 2007. г. долази до нове организације ове здравствене установе, па настају четири самосталне установе и то: Општа болница Шабац, Дом здравља Шабац, Дом здравља Владимирци и Дом здравља Коцељева. Општа болница Шабац 2011. године мења име у Општа болница „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац, које је и даље у употреби.
Са проширењем и развојем болничког простора и растом броја болесника који гравитирају ка овој установи, јавила се и потреба за повећањем броја паркинг места. На паркинг просторима на улицама у окружењу болнице се паркирају станари из околних кућа, власници околних локала, муштерије које долазе у те локале, запослени у болници и Дому здравља, такси возила, болесници који долазе на преглед као и родбина која болесницима долази у посету. У улицама у окружењу болнице паркинг места нема довољно, а на расположивим паркинг местима се паркинг наплаћује слањем СМС порука. Здравствене услуге ове болнице сада користи становништво 4 општине: Шабац, Владимирци, Коцељева и Богатић, које заједно броје преко 180.000 становника. Многи од ових људи и данас немају мобилни телефон или нису сигурни и вични у начин његовог коришћења и плаћања тих услуга. Зашто онда не учинити приступ тако важној институцији бољим и једноставнијим? У таквим тренуцима, када смо већ довољно забринути и ужурбани, најмање што нам треба јесте да јуримо паркинг место, да куцкамо поруке и размишљамо када ће наше право на то место истећи. Све је то додатни и непотребани стрес.
Основни урбанистички захтев за постојање сваке важне јавне институције јесте да има свој паркинг са довољним бројем паркинг места. Има ли, за грађане града Шапца, важније институције од болнице? Иако се наша болница налази у ширем центру града и на околним улицама нема много простора за паркирање, она има сасвим пристојан простор на својој парцели за формирање паркинга. Тај простор се налази између „хируршког блока“ и тржног центра “Рода” и може се искористити у већ поменуте сврхе. Нови паркинзи ничу по граду сваки дан, па зашто онда не направити један и на тако ванжој локацији. Инвестиција није велика, а добитак за грађане би био огроман.
Да бисмо били још хуманији и град за понос, требало би да се мало више посветимо онима чији су животи угрожени. Због тога ће ГИ КОРАК код градоначелника града Шапца покренути иницијативу да се што пре, у кругу болнице, обезбеди пристојан и функционалан паркинг простор.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa