Инфо

29. октобар 2015.29. окт 2015.
УЧЕНИЦИ ШКОЛЕ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ РЕСТАУРИРАЛИ ЕКСПОНАТЕ НОВЕ СТАЛНЕ ПОСТАВКЕ НАРОДНОГ МУЗЕЈА ШАБАЦ

НЕПРОЦЕЊИВО ИСКУСТВО

Протеклих годину дана ученици образовног профила конзерватор културних добара-препаратор Школе примењених уметности вредно су радили на рестаурацији пар експоната који су ушли у Нову сталну поставку Народног музеја Шабац.
- Народни музеј нам се обратио са молбом да неке од оштећених експоната поправимо и рестаурирамо. Овог пута у питању су била два стилска огледала. Деца су имала комбиноване часове јер су један део посла одрађивали у школском кабинету, а други део у Народном музеју. Било је нешто и из етнолошке збирке. Све је рађено у ходу. Зависно од тога шта су намеравали да убаце у поставку обраћали су нам се за ситне поправке. Задовољни смо постигнутим, како ми у школи, тако и запослени у Музеју - рекла је Милена Кијурина, професор практичне наставе.
За ученике ИИИ3 Андријану Максимовић, Катарину Срдановић, Марију Јовичић, Јелену Милић, Предрага Јовичића, Антоњина Рехака и Марију Божић протекли период представљао је драгоцено искуство јер су све теоријски научено могли практично да примене.
- Задовљство нам је било да заједно радимо са професорком Миленом. Овакви пројекти нам много значе. Рад у Музеју био је ново искуство за нас. Мало смо се више испраксали у том смеру иако често радимо на рестаурацијама примењујући оно што смо научили на часовима. Морам истаћи да су професори са којима радимо и од којих учимо дивни. Увек су ту да нам помогну - истакла је Катарина Срдановић са чиме су се сложили и њени другари.
Радећи с посвећеношћу млади уметници оставили су на овај начин свој печат дајући на квалитету Новој сталној поставци шабачког Народног музеја.
- Не знамо планове свих институција у граду али већина рачуна на нас. Драго нам је што је тако и што постоји школа оваквог типа којој могу да се обрате како по питању рестаурације тако и у вези израде уметничких предмета - додала је проф. Кијурина.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa