Инфо

29. октобар 2015.29. окт 2015.
ГРАДОНАЧЕЛНИК ПРЕДСТАВИО НОВЕ ЧЛАНОВЕ СВОГ ТИМА

ЛУКА ПРИВРЕДНА ШАНСА РЕГИОНА

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, након што је прошле седмице представио главног архитекту и урбанисту града, у уторак је јавност упознао са још једним чланом свог тима, др Сашом Јовановићем, чији ће задатак бити да помогне да град добије луку. Јовановић је том приликом изјавио да би му било драго да свој дечачки сан о постојању праве луке у Шапцу оствари тако што ће дати допринос коначној реализацији тог циља.
Користи од овог пројекта имао би не само град, него цео регион, а и држава, јер је транспорт робе речним путем најјефтинији. Стратегијом развоју водног саобраћаја до 2025. године, Шабац је увршћен у лучке центре.
-Постојање луке у Шапцу је привредни и економски интерес, али и државни. Лука у Шапцу би требала да буде сервис региона, која ће снизити цене транспорта робе до крајњих одредишта. Процедура за добијање међународне дозволе је компликована, али не и немогућа. Једним делом сам учествовао у писању Закона о пловидби лукама на унутрашњим водама. Делове тог Закона смо користили према већ постојећим решењима земаља у окружењу у којима такав начин транспорта лукама већ постоји и показао се као успешан, рекао је Јовановић, који је при том истакао потпуну спремност да помогне граду.
Градоначелник је навео да ће привреда у граду боље функционисати ако постоји могућност да се роба шабачких привредника превози јефтиније и брже. Изградња луке посебно дибија на значају од како су пре неколико дана потписани споразуми о разумевању са фирмом из Зворника и фирмом из Чешке, која ће радити ископавања на Зворничком језеру.
-Најбоља и најјефтинија веза из Зворника је возом до Шапца, где би се претоварила на брод и возила даље. Уштеде су енормне, а то су и наши партнери препознали. Сада говоримо о близу милион тона робе годишње која треба да се превезе. Са капацитетима које Шабац има сигуран сам да ћемо, у кратком року доћи до два милиона тона, објаснио је Зеленовић.
Према градоначелниковим речима на овом послу морају да раде заједно град и Република. Држава Србија се међународним споразумом обавезала да корито реке Саве учини пловним.
-Према информацијама које имамо то би државу коштало око 2,8 милиона евра. Много већи износ ће бити потребан да уложи град како би добио квалитетну и модерно опремљену луку. Ова количина робе нам отвара могућност да разговарамо са приватним инвеститорима који су вољни да уђу у ову инвестицију, сматра градоначелник.
Инжењер електротехнике, Горан Станојевић, још је један члан градоначелниковог тима, и биће задужен за науку.
-Идеја је да Шабац следеће године добије научни центар и да се повеже са Центром за истраживање науке и развоја у Београду. Желимо да пружимо шансу младим људима који желе више да уче и раде, да им одавде отворимо перспективе за нове и боље послове. Када оду и виде како ствари изгледају у свету да се врате у Шабац и наставе овде да живе и учине Шабац бољим местом за живот, навео је градоначелник.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa