Инфо

5. новембар 2015.5. нов 2015.
ГРАЂАНСКА ИНИЦИЈАТИВА КОРАК

ЈАВНЕ ГРАДСКЕ ЧЕСМЕ

Живот је на Земљи настао у води и дан данас опстаје искључиво захваљујући води. Због тога су и прве цивилизације настале у плодним долинама великих река, а развој урбаних средина и првих градова је нераскидиво био повезан са присуством довољних количина квалитетне питке воде на одређеном простору. Један од најпрепознатљивијих симбола и показатељ достигнутог степена технолошког развоја древног Рима су били аквадукти, који су градове, преко јавних чесми, снабдевали чистом пијаћом водом.
У Шапцу су, још далеке 1896. године, направљена прва три артеска бунара: На Доњошорској, Дрварској (Мали паркић) и Марвеној (код железничке станице) пијаци, док је четврти, код Камичке ћуприје, направљен нешто касније и то 1898. године. Некада је била сасвим уобичајена појава да се у врелим летњим данима, када се нађете на ужареној шабачкој калдрми и када жеђ достигне неподношљив ниво, скренете до првог градског парка и напијете се хладне артеске воде. Како све има свој рок трајања, тако су и наше јавне артеске чесме остале само у сећању генерација данас већ у поодмаклим годинама. Радост које су баке и деке пружали унуцима да се играју у парку, док се балон или флаша свеже воде напуни, где су се успут сретали са пријатељима из предпензионерских дана, остало је у многим дечијим сећањима.
Анализом, која је урађена крајем деведесетих, утврђено је да вода на готово свим активним чесмама по градским парковима хемијски није исправна за пиће, након чега су чесме пломбиране. Тиме је увек приступачно и бесплатно освежење грађанима постало недоступно. Данас се слободно може рећи да Шабац готово и нема јавних чесми и бесплатно доступне воде за пиће, не рачунајући релативно скоро постављену чесму између Основног суда и хотела. Поред те чесме, у целом граду ради свега неколико јавних чесми, од којих се само две налазе на најпрометнијим пешачким путањама. На потезу између нове и старе аутобуске станице дугом готово два километра, било да се иде улицом Војводе Мишића или улицом Милоша Поцерца постоји само једна чесма и то она у пешачкој зони. Такође, на потезу између стадиона ФК Мачва и железничке станице, постоји само једна чесма и то она код Декор паркића. На овим путањама се налази највећи број јавних институција, продавница, школа и аутобуских стајалишта, односно свих оних места у чијој близини су преко потребне чесме са пијаћом водом. Посебно истичемо да у Великом парку, где се свакодневно окупља на десетине деце, не постоји ни једна чесма са пијаћом водом, што је за град, са уређеном инфраструктуром и можда најбољом градском водом у Србији потпуно неприхватљиво.
Глобално отопљавање и промена климе и на нашим подручјима је условило да су температуре од близу четрдесет степени у летњим месецима постале уобичајене. У таквим условима је помоћ града својим грађанима преко неопходна. Свесни ове чињенице, надлежни из Градске управе лети ангажују камион-цистерну, која стоји код некадашњег „СДК“ и где људи могу да дођу до освежења. Да ли је овим проблем решен? Ми сматрамо да није и да ће проблем бити решен онога тренутка када се реши трајно. А камион паркиран на једној локацији, у центру града, сигурно није трајно решење.
Због свега наведеног, Грађанска иницијатива КОРАК ће код градоначелника града Шапца покренути иницијативу:
1. Да се поново уради хемијска и бактериолошка анализа воде и притиска на свим пломбираним јавним артеским чесмама у граду, како би се утврдило да ли се нека од њих може вратити у функцију. Уколико се утврди да је вода у некој од њих исправна, тачно утврдити њен хемијски састав и јасно га истакнути поред чесме због суграђана са здравственим сметњама;
2. Да се на већем броју пешачки фреквентних места у граду, а обавезно у свим градским парковима, поставе јавне чесме прикључене на градски водовод. Визуелно их израдити као типска решења, како би град Шабац добио још једно обележје својствено само њему.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa