Инфо

5. новембар 2015.5. нов 2015.
ПРИЗНАЊЕ ЦЕНТРУ ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

УЗ ЈЕДИНСТВЕНОСТ ДОЛАЗИ АТРАКТИВНОСТ

Центар за стручну усавршавање ових дана слави пети рођендан. Уместо свећице на торти стигло је незванично, али ласкаво признање, да су били међу најпосећенијим излагачима на Сајму науке, који је одржан у оквиру Сајма књига, у Београду.
Директор Центра, мр Горан Стојићевић, искрено наводи да нису били претерано мотивисани за одлазак, јер су се тамо већ трећи пут појављивали са истом причом.
-Наша главна сајамска представка и ове године је био Парк науке и мало смо се истрошили. Међутим, посетиоци нису мислили тако. Деца, одрасли, студенти, сви који су пролазили застајали су да виде наше инсталације и макете и да провере како оне раде. Новинари су приметили гужву око нас и тако смо добили “титулу” једног од најатрактивнијих Центара, наводи Стојићевић.
Признање је подигло велику прашину код локалне јавности, па је искоришћена прилика да се уврсти у понуду Туристичке организације Шапца. Инсталације су прошлог петка биле постављене у Пешачкој зони, а део њих, уз макету ЦСУ чиниће део сталне поставке у ТОШ до Нове године.
-Било је велико интересовање грађана. Многи од њих нису знали ни да овако нешто постоји у Шапцу, каже директор ЦСУ.
Подсећања ради, аутори Парка науке су поред Стојићевића и проф. Мирјана Поповић Божић са Института за физику, из чијег пројекта “Подстицај на околину за учење природних наука” је и проистекло све, као и мр Татјана Марковић Топаловић. Пројекат је комплетно финансиран швајцарским средствима.
-Пелцер из Шапца је засађен у Чачку и Кикинди. Видели су да је идеја добра, конкурисали за средства и добили их, али онда су се сусрели са бројним другим проблемима. Тако да Парк у Шапцу остаје јединствен у Србији, истиче Стојићевић.
Прошле године Парк науке посетило је 1.500 ученика са стране.
Велики планови су тек пред ЦСУ. Покушаће да направе и планетаријум, што би додатно повећало атрактивност и довело много више посетилаца из целе Србије.
Тренутно је у току НТЦ бесплатна школа за шабачке ученике. Ускоро креће и други круг, који ће највероватније бити комерцијална варијанта.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa